INFORME DE FUNCAS
Crònica 04/03/2011

L'economia submergida representa un 17% del PIB espanyol

Redacció
2 min
Els treballadors que cobren en negre s'han multiplicat per quatre en els últims 30 anys.

BARCELONA.Més de quatre milions de persones treballen en l'economia submergida. Així ho afirma un estudi de la Fundació de les Caixes d'Estalvis (Funcas) presentat ahir, segons el qual l'economia espanyola va duplicar el seu volum entre el 1980 i el 2008 mentre que el nombre de treballadors sense declarar es va multiplicar gairebé per quatre. El 1980 hi havia 1,4 milions de persones treballant en negre.

Els autors de l'estudi, que han fet els càlculs seguint tres metodologies diferents, conclouen que entre el 1998 i el 2008 l'economia submergida a Espanya va arribar al 17,4% del PIB en aproximació monetària, un 17,6% segons el consum d'energia i un 16,7% seguint el model MIMIC (de l'anglès multiple indicator of multiple causes ).

L'informe ha estat elaborat pels professors María Arrazola, José de Hevia, Ignacio Mauleón i Raúl Sánchez, tots de la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid. Els autors creuen que la dada no és sorprenent perquè a Espanya hi ha "una certa tolerància" cap a les activitats submergides.

Curiosament, les dades confirmen les que havia donat l'exministre de Treball José Corbacho fa poc més d'un any. El gener del 2010, Corbacho va afirmar que l'economia submergida representava entre el 16% i el 20% del PIB espanyol. Aleshores, els seus companys de gabinet van reaccionar airadament tot i que els càlculs es basaven, segons va dir aleshores Corbacho, en les dades d'organismes internacionals com l'OCDE o el Banc Mundial.

En aquell moment, la ministra d'Economia, Elena Salgado, va rebutjar les dades de Corbacho perquè no tenien "base científica". Per la seva banda, el secretari d'estat d'Economia, José Manuel Campa, va dir que els càlculs eren "atrevits".

Tradicionalment el govern espanyol ha rebutjat quantificar el pes de l'economia submergida argumentant que "en cap país occidental es fa", segons va dir aleshores Salgado.

stats