PREVISIONS MACROECONÒMIQUES
Crònica 30/12/2011

L'economia torna a caure després de dos anys de recuperació incipient

El Banc d'Espanya confirma que el PIB tornarà a caure a finals d'any. A més a més, les exportacions, l'únic motor de recuperació dels dos últims anys, s'alenteix a la meitat (5,1%).

Toni Garganté
2 min
El Banc en mans de Miguel Ángel Fernández Ordóñez ha pronosticat un retorn de la crisi durant els pròxims mesos.

BARCELONALes previsions del Banc d'Espanya eren les úniques que faltaven per acabar de confirmar els pitjors auguris. El butlletí de conjuntura del desembre de l'entitat reguladora insisteix en l'entrada de l'economia espanyola en recessió. La lenta recuperació iniciada el gener del 2010 s'ha fos a poc a poc i tornarà a registrar un retrocés el quart trimestre de l'any que ara s'acaba.

El Banc d'Espanya no quantifica el nivell de l'ajust, però en tot cas dóna per bones les previsions de dilluns del ministre d'Economia, Luis de Guindos, que va avisar sobre una caiguda de dues o tres dècimes l'últim trimestre del 2011, situació que es repetirà entre el gener i el març del 2012. Això suposa altre cop l'entrada en recessió en sumar dos trimestres seguits de caiguda del PIB. L'última recessió es va produir entre el tercer trimestre del 2008 i el desembre del 2009. Entre el gener i el març del 2010 l'economia va créixer un tímid 0,1% i manté des de llavors una tímida recuperació que ara s'ha estroncat.

Menys consum

L'informe de l'entitat que governa Miguel Ángel Fernández Ordóñez assegura que la caiguda del consum i la inversió industrial han sigut les bases de la recaiguda. Però la pedra de toc han sigut les exportacions, la veritable font de creixement dels últims mesos, que a l'octubre van mantenir un increment del 5,1% interanual, la meitat del ritme del tercer trimestre de l'any. Bona part d'aquest alentiment es deu a la reducció de l'exportació d'automòbils. D'altra banda, les vendes als països de la Unió Europea (UE) han mostrat menys dinamisme que les extracomunitàries.

El turisme també ha mostrat una moderació. Les entrades el novembre van créixer un 3,6%, davant del 8% de l'octubre. En canvi, la despesa nominal va augmentar un 8,4% en els primers 10 mesos de l'any.

La debilitat de la demanda interior es reflecteix clarament en l'índex d'activitat industrial, que va caure l'octubre un 2,5% intermensual i un 4,2% interanual. La inversió en construcció encara no ha deixat de caure, però el Banc d'Espanya ha detectat un petit repunt dels permisos sol·licitats per construir habitatge. Per contra, la licitació d'obra civil segueix deprimida, amb caigudes de l'ordre del 30% aquest any i també el que ve.

Sobre el consum de les llars, altre cop el sector de l'automòbil serveix d'exemple, ja que les matriculacions de vehicles particulars i les vendes minoristes cauen un 7%. El butlletí del banc supervisor inclou un article sobre la necessitat d'incentivar el lloguer de pisos sobre la compra. La persistència de l'hàbit de tenir l'habitatge en propietat provoca una tendència a formar bombolles immobiliàries, com la que va esclatar el 2007.

L'entitat també recomana en un altre article que el nou govern emprengui reformes importants, especialment en el mercat de treball, amb l'objectiu d'incrementar la competitivitat.

stats