LA SORTIDA DE LA CRISI
Crònica 25/10/2011

L'empresa familiar demana fórmules de copagament

Les empreses de capital familiar demanen introduir el copagament sanitari en funció de la renda. La patronal vol un pacte d'estat després de les eleccions per temes fiscals i de finançament de serveis.

Toni Garganté
2 min
Isak Andic (segon per l'esquerra) conversa amb el príncep Felip durant el Congrés Nacional de l'Empresa Familiar.

Barcelona.El president de l'Institut de l'Empresa Familiar (IEF), Isak Andic, va presentar ahir les set mesures necessàries per afrontar la sortida de la crisi, unes mesures que demana al nou govern que surti de les eleccions del 20 de novembre. El màxim responsable d'aquesta patronal va exigir com a paraigua d'aquest memorial de greuges que es "promogui un gran acord", a l'estil dels Pactes de la Moncloa, que inclogui "mesures urgents".

Es tracta d'aconseguir unir esforços en qüestions com l'atur, la situació financera, el marc fiscal, l'eficiència de l'administració, l'educació i el finançament dels serveis públics. El catàleg de set mesures es concreta en primer i segon lloc en la reorganització de les administracions per evitar duplicitats i solapament de serveis, i en una reforma laboral amb canvis profunds i ambiciosos. Aquesta reforma ha d'incloure la negociació col·lectiva i la simplificació de la contractació indefinida i parcial.

Sistema financer

En tercer lloc, Isak Andic va destacar la necessitat d'accelerar la reestructuració del sistema bancari. Amb tot, la mesura més concreta va ser la quarta de què va parlar, centrada en la "racionalització del finançament del sector sanitari" amb la introducció del copagament en funció de la renda. En la part laboral, l'organització patronal de l'empresa familiar va demanar "una profunda reestructuració del marc fiscal, de manera que incentivi la creació de llocs de treball", a més de "potenciar el marc regulador per estimular l'aparició de nous emprenedors". La setena i última proposta de l'IEF va ser que el futur govern ha d'apropar la universitat a l'empresa.

Andic, que va presentar les mesures durant el XIV Congrés Nacional de l'Empresa Familiar celebrat ahir a Valladolid, va rebre una resposta positiva del govern actual, representat pel ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, que es va mostrar disposat a arribar a "grans acords polítics i socials" amb el PP després de les eleccions. Va afegir que l'economia espanyola té prou potencial per afrontar l'actual situació, que va titllar de "molt problemàtica", i tornar al camí del creixement i de la creació de llocs de treball. Finalment, va concloure: "O som competitius o no tenim futur".

stats