JORNADES DE SITGES EL DEBAT POLÍTIC
Crònica 04/06/2011

L'empresariat es prepara per a la nova era Rajoy

Fa un any, els empresaris catalans retreien a Marino Rajoy que no donés suport al pla de dèficit del govern espanyol. Ara veuen inevitable que el PP governi i pugui redreçar la situació amb grans reformes.

M. Manchón / A. Font
3 min
L'empresariat es prepara per a la nova era Rajoy

SITGES.Tornar a la feina d'abans, a la mateixa "empresa", on es van fer "reformes importants" i canvis substancials en l'economia espanyola. El president del PP, Mariano Rajoy, ja es veu a la Moncloa, amb tota la prudència, però també amb tota la convicció, la que expressa públicament Rajoy, que no acostuma a ser mai gaire contundent. Ahir, però, i al costat del president del Cercle d'Economia, Josep Piqué, excompany seu en "l'empresa" en els governs de José María Aznar, Rajoy va concitar un cert consens, encara que sense gaire entusiasme: l'empresariat català es prepara per a l'era Rajoy, un fet que es veu necessari per poder reordenar i fer revifar l'economia.

Rajoy jugava ahir a Sitges, en les jornades del Cercle d'Economia, amb un clar avantatge. La seva afirmació constant, que repeteix en els últims mesos, "sense credibilitat no es guanya confiança", és àmpliament compartida per un empresariat català que fa temps que no veu en el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, un dirigent capaç de reorientar el rumb de l'economia espanyola, i que no percep gaire bé que Alfredo Pérez Rubalcaba pugui redreçar la situació. Amb aquesta màxima, Rajoy va defensar de nou limitar la despesa pública per llei, més transparència de totes las administracions i una legislació que sigui favorable per als emprenedors, amb un paquet liberalitzador que a Catalunya defensen les petites i mitjanes empreses amb gran vehemència: pagar l'IVA a l'administració quan es cobri, no abans; i baixada de l'impost de societats i de les cotitzacions a la seguretat social.

Reforma de les administracions

Tot això no hauria d'implicar menys ingressos, perquè, segons Rajoy, si s'activa l'economia, recordant els primers anys dels governs del PP després d'accedir a la Moncloa l'any 1996, hi haurà més recaptació per IRPF i per IVA, ja que hi haurà més consum intern. En aquesta aposta per la reducció del dèficit i la transparència de les administracions, Rajoy va trobar el suport del governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, que va advertir que l'Estat ha de complir, costi el costi, el seu compromís de no passar aquest any del 6% de dèficit i que les comunitats han de fer un esforç.

Les receptes econòmiques de Rajoy passen, però, per una reforma de les administracions que alguns empresaris, ahir, no veien gaire clares i que expliquen les prevencions davant d'una possible victòria àmplia del PP. Mariano Rajoy no va ocultar que "alguns serveis de les administracions estan duplicats i que s'han de reordenar".

L'auditori de l'hotel Meliá, a Sitges, estava totalment ple. Tothom volia conèixer de primera mà la posició de Rajoy després de la victòria dels populars en les municipals i autonòmiques del dia 22. Però la reacció d'ahir, d'un cert suport implícit, amb la idea que, ja sigui el PP o el PSOE, el que cal és que algú governi a Espanya amb certa autoritat, i esvaeixi qualsevol dubte per part dels mercats internacionals, arribava un any després d'un tímid retret. Ahir, però, l'afirmació de Rajoy en què demanava al govern espanyol que "governi" i tiri endavant la reforma dels convenis laborals després del fracàs de la negociació entre patronal i sindicats -exculpant els empresaris i el mateix PP- va rebre aplaudiments. L'any passat, en el mateix escenari, els empresaris el van criticar per no votar el pla de reducció de dèficit del PSOE al Congrés. Només l'abstenció de CiU va impedir, com ha reconegut Zapatero, la intervenció d'Espanya.

La situació ha canviat. Rajoy va assegurar de nou que està disposat a "escoltar" la petició del president Artur Mas d'un pacte fiscal, encara que "no sigui la prioritat". I, mirant a les primeres files de l'auditori, on hi havia des de Salvador Alemany, president del consell assessor d'Artur Mas i president d'Abertis, fins a Josep Oliu, president del Banc Sabadell, va afegir que vol el "millor dels governs possibles", emulant el "govern dels millors" d'Artur Mas i dient que, potser, hi hauria cabuda "per algú" d'ells.

I és que Rajoy va començar ahir un camí de retorn a "l'empresa", a la Moncloa.

stats