Crònica 23/04/2011

L'encriptament caló, un recurs per als negocis

El millor recurs dels gitanos per fer negocis és la llengua. Amb l'ús que en fan i les diferències que té amb el català és com si encriptessin els missatges perquè els seus interlocutors no puguin saber de què parlen.

D.r.
1 min
Un grup de nens tarragonins participa en la inauguració d'una exposició sobre el genocidi nazi del poble gitano.

TARRAGONA.El director de l'estudi, Pere Navarro, apunta una singularitat de la parla dels gitanos que no té res a veure amb la relació i influència entre llengües, fet que pot convertir-se en un obstacle per a aquest treball. Segons Pere Navarro, els gitanos fan servir la terminologia caló com un codi de grup tancat, a fi que els interlocutors aliens a la seva parla no s'assabentin al 100% de les seves converses, si ells no ho volen.

La tècnica per aconseguir-ho és molt fàcil, ja que en la barreja entre termes catalans i d'origen caló que constitueix la parla dels gitanos només cal incrementar la presència dels del segon grup, especialment en aquells mots que influeixen decisivament en el significat de les oracions. Això és molt útil en les negociacions comercials, una activitat que per motius socioeconòmics és molt habitual en els col·lectius gitanos. "Si volem, podem parlar entre nosaltres i ningú no ens entendrà", confessa Ramon Mari Garcia, membre d'aquest col·lectiu. De fet, el mateix Garcia diu que "hi ha paraules de les quals un gitano no explicarà mai el seu significat a algú que no ho sigui, ja que suposaria que aquesta eina perdés efectivitat".

Una dificultat amb què l'equip d'investigadors ja compta: "Som conscients que serà molt difícil que ens donin tota la informació -reconeix Navarro-. Ens explicaran el significat de moltes paraules, però les que són més importants per a ells des del punt de vista comercial serà difícil que les puguem incloure a l'estudi". I és que per a ells, hi ha termes i estratègies que són sagrades i que es guardaran sempre portes endins.

stats