OPERACIÓ CORPORATIVA
Crònica 23/08/2011

L'enginyeria Spie passa a mans d'un grup que reflota empreses

Una empresa especialitzada a reflotar companyies ha adquirit Spie Ibérica, filial del grup francès Spie. Recentment, la matriu ha passat a mans de la divisió de capital risc de l'asseguradora AXA.

Ignasi Pujol
2 min
Spie porta el manteniment de les comissaries dels Mossos d'Esquadra, el Teatre Lliure o Cobega, distribuïdora de Coca-cola.

Barcelona.PHI, firma especialitzada en la compravenda d'empreses, ha adquirit l'enginyeria Spie Ibérica, amb seu a Barcelona. L'empresa catalana té una plantilla de 550 treballadors i va facturar 52 milions d'euros l'any passat.

D'aquesta manera, Spie Ibérica se separa de la seva matriu, el grup francès Spie, que el maig passat va ser adquirit al gegant del capital risc PAI per un consorci liderat per l'asseguradora francesa AXA. L'import de l'operació va ascendir a 2.100 milions d'euros. Globalment, Spie suma uns ingressos de 3.750 milions d'euros i una plantilla de 28.600 persones.

La fins ara filial espanyola és una empresa d'enginyeria especialitzada en la instal·lació i manteniment d'edificis i complexos industrials. Va participar en les obres de la terminal 1 de l'aeroport del Prat i porta el manteniment de les comissaries dels Mossos d'Esquadra, el Teatre Lliure, el departament de Justícia o la planta de Cobega (Coca-Cola) a Martorelles.

Història

Spie va entrar a Espanya l'any 2003 amb la compra de l'empresa Imisa. Un any més tard va adquirir l'enginyeria Meym i el 2008 va agrupar els seus negocis sota la marca Spie Ibérica de Mantenimiento y Montaje. L'origen de la matriu de Spie (Societat Parisina per a la Indústria Elèctrica) es remunta al 1846. El grup va ser adquirit el 2006 per PAI, que al maig va decidir vendre la companyia a AXA. El grup competeix amb multinacionals del sector com la francesa Vinci o l'holandesa Imtech.

La naturalesa del comprador de Spie Ibérica dóna una pista de la situació de l'empresa, que preveia un creixement més ràpid del que ha acabat registrant (Spie preveia facturar cent milions a Espanya aquest any). PHI, amb seu a Madrid i Barcelona, està especialitzada a reflotar empreses. La companyia, dirigida per Alexander Wit i Jordi Bricio, compra empreses en situacions delicades. També adquireix als grans grups internacionals les divisions considerades no estratègiques, com en el cas de Spie.

L'empresa assegura que té "l'experiència industrial i la capacitat financera per donar suport a la transició de Spie Ibérica a una empresa independent" així com "l'equip gestor per continuar amb el desenvolupament del negoci en el mercat espanyol".

Amb aquesta operació, PHI suma la seva tercera compra empresarial en els últims dotze mesos. El juliol de l'any passat PHI va comprar el fabricant català de peces metàl·liques Covit i el desembre va arribar l'adquisició de Torraval Cooling, empresa dedicada a la fabricació de torres de refrigeració.

stats