Crònica 03/04/2011

L'enrocament de Sàleh al Iemen alimenta més protestes

Astrid Aran
2 min
Uns manifestants criden contra el president Sàleh davant de la Universitat de Sanaa.

El president del Iemen continua enviant senyals de la seva ferma voluntat de no deixar el poder. "Us felicito per la vostra heroica resistència i us agraeixo el vostre suport a la legitimitat constitucional", va dir ahir Ali Abdul·lah Sàleh als seus partidaris a les portes del palau presidencial que, segons l'agència Reuters, portaven retrats de qui és el seu president des de fa 32 anys.

Els senyals de Sàleh també van dirigits indirectament als que volen que deixi el poder i que des del gener es manifesten arreu del Iemen. A la capital, Sanaa, milers de persones que des de fa dies acampen davant de la universitat de la ciutat van iniciar ahir una marxa pacífica amb l'objectiu d'arribar fins al palau presidencial. La policia, però, els ho va impedir i van haver de retrocedir.

L'oposició a Sàleh s'ha estès per tot el país, fet que per als Estats Units i l'Aràbia Saudita pot suposar augmentar el col·lapse del ja fràgil país i donar més ales a la branca d'Al-Qaida que hi opera.

A l'oest, a Hudaida, ahir va haver-hi set ferits quan la policia va dispersar amb gas lacrimogen una manifestació. Al sud del país, a Aden, els opositors van fer una crida per convocar un dia de vaga general i de desobediència civil. Algunes botigues van tancar i el transport públic tampoc va funcionar amb normalitat. La policia va disparar trets a l'aire per dispersar alguns grups de joves que estaven bloquejant els carrers.

Però a banda d'organitzar manifestacions contra el règim, l'oposició continua reclamant una sortida política. El Fòrum Comú, una aliança dels opositors, va demanar ahir a través d'un comunicat que Sàleh traspassi el poder a l'actual vicepresident, Abdrabouh Mansour Hadi, amb qui després es negociaria un acord per a una "transició pacífica i estable". Serien els passos previs a un govern d'unitat nacional, una reforma de la constitució i, finalment, unes eleccions.

Sàleh ja ha perdut molts suports tribals, militars, religiosos i polítics pel desgast de la seva figura i el seu partit en aquesta llarga crisi. Per això, ahir també va intentar recuperar-los i es va reunir amb alguns representants tribals.

stats