Crònica 10/04/2011

Manel Portero-Otín: "L'envelliment és massa complex; la vida eterna és poc probable"

Metge Manel Portero-Otín és professor de medicina de la Universitat de Lleida i membre de la direcció de Nutren, empresa de TECNIO, xarxa de la Generalitat de centres de recerca

Cristian Segura
2 min

Quines són les propietats de l'elixir d'ou?

Vull destacar que els resultats no estan 100% validats. I encara queda acabar d'experimentar amb éssers humans. Dit això, puc confirmar que els estudis de l'Excelsium se centren en dues propietats: les seves virtuts antiinflamatòries i la capacitat com a regenerador cel·lular de les peces de l'organisme que es desgasten.

En aquests moments el consumeix molta gent. Això és segur?

Es tracta d'un complement nutricional, és a dir, que al marge del risc d'al·lèrgia per a la gent que no tolera l'ou, sí que es pot consumir. La nostra anàlisi científica serveix per anar més enllà en el mercat, perquè ha de ser catalogat.

Hi ha algú més que estigui desenvolupant un producte similar?

Els estudis per aconseguir la patent indicaven que hi ha institucions franceses i italianes que estan fent recerca en el mateix sentit. La recerca amb aquests elements embrionaris és enormement complexa. Hi ha milers de components i s'ha d'analitzar amb la màxima precisió possible quins paràmetres biològics garanteixen cada efecte de l'Excelsium que modifica el cos.

Joan Cunill assegura que l'Excelsium garanteix l'eternitat si te'l prens regularment. Vostè creu que això és possible?

Home, ho deu dir per promoure la imatge del producte...

A mi m'ho ha reiterat absolutament convençut.

No crec que puguem ser eterns. L'envelliment té múltiples mecanismes, és un procés massa complex. Potser a Joan Cunill l'ha influenciat la teoria d'Aubrey de Grey [famós expert anglès en gerontologia i biomedicina], que, per cert, va ser a Barcelona recentment. De Grey diu que els humans estem programats per viure més de 120 anys. La vida eterna no és descartable, però és poc probable. Però és cert que no es pot descartar perquè en ciència no es pot descartar res. Pel que fa a l'Excelsium, si ens fa sentir millor durant uns anys, ja haurem aconseguit una gran cosa.

stats