CRISI ALIMENTÀRIA
Crònica 29/05/2011

L'epidèmia dels cogombres s'estén per Europa

L'epidèmia mortal provocada, segons el govern alemany, per cogombres espanyols infectats s'està estenent per Europa. Mentrestant, el sector agrícola espanyol es defensa i calcula pèrdues milionàri es.

Isaac Lluch
2 min
Plantació de cogombres en un hivernacle d'Almeria, divendres passat.

Berlín.L'epidèmia causada per un agressiu nucli del bacteri Escherichia coli (EHEC) sembla que no té aturador. La xifra de víctimes mortals associada a la síndrome uremicohemolítica, la complicació més greu derivada del germen, va ascendir ahir a un mínim de deu al nord d'Alemanya després que es confirmessin oficialment les morts d'una dona de 87 anys a Hamburg, d'una de 84 i d'una altra de 38 a Schleswig-Holstein.

Precisament el ministre de Salut d'aquest land, Heiner Garg, va advertir que la gravetat d'aquesta onada d'infeccions intestinals no havia arribat al seu punt màxim, ja que poden passar fins a deu dies entre el contagi i la declaració de la malaltia. Davant la dimensió de l'epidèmia, Garg va apuntar que hi ha d'haver altres focus de contagi a banda dels cogombres espanyols que van arribar a un mercat central d'Hamburg i que són, segons les autoritats alemanyes, la principal font d'infecció.

En una setmana s'ha registrat a Alemanya un miler de malalts sospitosos d'estar afectats per l'EHEC, i ja hi ha altres països que han confirmat que tenen pacients infectats: Suècia té fins ara 25 malalts d'EHEC confirmats; Dinamarca, set; la Gran Bretanya, tres; Àustria, dos, i Holanda i Suïssa, un. De fet, les autoritats britàniques van haver de lamentar ahir que dues persones alemanyes haguessin mort i que una tercera estigués infectada al seu territori.

La Comissió Europea no s'ha estat de recomanar als ciutadans de la UE que hagin visitat recentment Alemanya que estiguin atents a possibles símptomes, com diarrees sagnants, i que consultin els metges. Brussel·les també ha anunciat que dos distribuïdors espanyols (de Màlaga i d'Almeria) sospitosos d'exportar cogombres contaminats han suspès les seves activitats, per bé que el govern d'Andalusia es va afanyar ahir a desmentir-ho.

Confusió

També va crear confusió ahir que diversos mitjans, citant un parlamentari europeu, anunciessin que la UE dispararia el nivell d'alarma 1 -mitjançant el qual tots els països membres han de començar a prendre mesures de protecció per als seus ciutadans- , però que cap estat confirmés aquest extrem.

Les autoritats sanitàries espanyoles es van limitar a confirmar que en cap de les dos distribuïdors s'ha aturat la producció. Tot just s'han bloquejat els lots sospitosos, i esperen que dilluns ja sabran els resultats de les anàlisis de laboratori que s'han fet del terra, de l'aigua i del producte a les respectives instal·lacions. El perjudici, però, és "enorme". Els agricultors d'Almeria han de destruir 500.000 quilos de cogombres i el sector calcula pèrdues milionàries perquè les cancel·lacions de comandes també estan afectant el tomàquet i el carbassó.

Efectivament, una enquesta publicada ahir al diari Bild constatava que el 58% dels alemanys fan cas a les autoritats i eviten menjar ara verdures crues, siguin del país o no. "S'ha fet molt mal al nostre producte i per això exigim a Alemanya que no ataqui gratuïtament Espanya", va reclamar el secretari general de l'Associació de Joves Agricultors de Múrcia, Alfonso Gálvez.

stats