TERRATRÈMOL POLÍTIC AL REGNE UNIT
Crònica 09/07/2011

L'escàndol de Murdoch esquitxa Cameron

Eva Ontiveros
3 min
Confiança en entredit El primer ministre britànic, David Cameron, ahir en una roda de premsa al número 10 De Downing Street.

LondresHi ha un fet acceptat universalment pels britànics: qui tingui les claus del número 10 de Downing Street, per força també ha de tenir relació amb Rupert Murdoch i el seu imperi mediàtic. Preferentment una relació cordial. Fins i tot pròxima. El problema sorgeix quan la relació és tan estreta que aixeca sospites de fins a quin punt les decisions del govern s'han pres independentment o sota influència.

L'escàndol del tabloide News of the World , acusat de punxar telèfons il·legalment i de pagar suborns a la policia, no és només una crisi del món dels mitjans. La ferum de corrupció arriba fins al cor del govern. Mentre era a l'oposició, David Cameron va contractar personalment David Coulson, que acabava de dimitir com a director de News of the World ( NoW ). Segons Downing Street, Coulson havia promès que "estava net", però al mes de gener es va veure obligat a deixar el càrrec. Ahir Coulson va ser arrestat per la policia i Cameron es va quedar amb un pam de nas.

Les malifetes de NoW no només han esquitxat el govern conservador, sinó que més aviat l'han deixat xop. Ara David Cameron ha de fer front a la pitjor crisi de govern i donar moltes explicacions a l'electorat i a uns tories que, segons els seus propis diputats, tenen "por i ràbia" a parts iguals. Por del que potser encara no ha sortit a la llum, i ràbia pels atacs que ja encaixat la seva reputació.

En un intent de parar el cop, Cameron va entonar ahir un mea culpa descafeïnat i va anunciar un pla d'acció. En roda de premsa, el primer ministre va admetre "haver-se fet el sord" quan el van avisar que el comportament d'alguns tabloides era més immoral del que ell sospitava. Però Cameron no es va disculpar. Va seguir mantenint que després de tants anys considerava Coulson com un "amic". Va justificar la decisió d'haver-lo mantingut en el càrrec de portaveu, malgrat les sospites sobre el seu passat, perquè "feia bé la seva feina". A canvi va anunciar dues investigacions judicials que aniran paral·leles a la instrucció policial en curs sobre les escoltes il·legals i suposats suborns a la policia (coneguda com a operació Weeting), que ja ha causat tants maldecaps al govern i al magnat Rupert Murdoch.

Els plans de Murdoch

El que Cameron encara no ha aclarit és la relació del seu govern amb Rebekah Brooks, l'alta executiva de News International i directora del NoW quan va començar la pràctica de les punxades telefòniques. Tothom sap que els Brooks i els Cameron són amics personals. El que va costar més d'esbrinar és perquè els Cameron van anar a un sopar a casa dels Brooks per Nadal, amb convidats com James Murdoch, el fill i hereu aparent de Rupert. Downing Street va trigar dies a confirmar la trobada, per insistir que no havien parlat ni de l'escàndol de les escoltes ni de l'ambició de Rupert Murdoch de comprar el canal de televisió British Sky Broadcasting (BSkyB).

Quan el cap de News Corporation va adquirir NoW el 1969 sabia que encetava la construcció d'un imperi mediàtic. De la mateixa manera, aquesta setmana ha decidit que la millor manera de salvar el seu negoci era tallar la gangrena. Diumenge passat NoW era el setmanari més venut al món anglosaxó. Diumenge que ve no existirà. El nou pla d'empresa de Murdoch ja no passa pels tabloides: vol controlar el 100% de BSkyB. El veredicte final el tenen l'Ofcom (l'organisme regulador) i el govern de Cameron, observats des d'ara amb lupa.

stats