Crònica 09/02/2011

L'escàndol dels regals torna a esquitxar França

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Mubàrak i Fillon durant una reunió a Egipte el 2008.

Els polítics francesos tornen a demostrar que els agraden els regals perillosos dels líders àrabs. Després de l'escàndol per les vacances de luxe a Tunísia de la ministra d'Afers Estrangers, Michèle Alliot-Marie, que va volar amb un jet privat d'un parent de l'expresident Ben Ali, ara el primer ministre ha confirmat que va visitar les piràmides "convidat per les autoritats egípcies". Ho va filtrar ahir el setmanari satíric francès Le Canard Enchaîné , que va avançar que el president egipci, Hosni Mubàrak, havia prestat un avió de la flota del país a François Fillon i la seva família per visitar el temple d'Abu Simbel durant les vacances de Nadal.

Forçat pels rumors arran de la filtració, el primer ministre va difondre de seguida un comunicat "en nom de la transparència" per donar explicacions sobre la visita privada que va fer del 26 de desembre al 2 de gener.

Fillon va explicar que en aquesta mena de viatges "totes les despeses van a càrrec de la butxaca del primer ministre". El principal argument que utilitza l'Elisi és que el primer ministre va ser rebut durant una visita oficial, que va aprofitar per fer una ruta turística privada pel país. Fillon va visitar el temple d'Abu Simbel amb la família amb un avió de les forces aèries egípcies i es va allotjar en un apartament privat de l'hotel Movenpick, a la ciutat d'Assuan.

L'afer il·lustra de nou la proximitat entre París i els règims autoritaris del Pròxim Orient, que ja va quedar més que demostrada amb les vacances d'Alliot-Marie a Tunísia. Aquestes relliscades deterioren la imatge del govern francès just quan el president Nicolas Sarkozy està contra les cordes per la vaga de magistrats, arran d'unes declaracions en què qüestionava l'efectivitat del sistema judicial després de l'assassinat d'una noia de 18 anys a mans d'un reincident.

stats