MOVIMENTS SOCIALS
Crònica 25/07/2011

L'esperit 'indignat' torna a sortir al carrer

El moviment dels indignats va tornar ahir a mobilitzar milers de persones a Madrid en una demostració de la seva força. El col·lectiu ja prepara una tardor calenta per fer sentir les seves reivindicacions.

Ara
2 min
La marxa de Madrid va tornar a reunir un grup molt heterogeni de manifestants.

MADRID.Milers d' indignats van desfilar ahir a Madrid al crit de "No és la crisi, és el sistema" per denunciar el sistema capitalista, les retallades socials i reivindicar un canvi de model, seguint l'estela del moviment del 15-M. La manifestació estava formada per indignats procedents d'arreu de l'Estat, alguns dels quals van arribar a peu després d'un mes de caminar. En el cas dels manifestants catalans, el 25 de juny, un grup de caminants va sortir de Barcelona per arribar a la Puerta del Sol de Madrid, un mes després, i reunir-se amb la resta d' indignats .

La marxa d'ahir sortia d'Atocha poc abans de les set de la tarda en direcció a la Puerta del Sol, on va finalitzar. Amb aquesta manifestació, els indignats van voler fer un acte de força i demostrar que el moviment del 15-M està més viu que mai i que pretén anar a totes per lluitar contra la classe política i el sistema, que és qui considera que ha provocat la crisi actual, excusa que, segons denuncien, utilitzen els polítics per aplicar unes retallades de caire neoliberal.

Un canvi de model

"Sabem que podem. Busquem un món millor i cada dia està més a prop", publicava a Twitter la gent de Democràcia Real Ja! -un dels col·lectius que han donat suport al moviment-, que exigeix una reforma de la llei electoral i mecanismes per a una major transparència política. Per la seva banda, @acampadasol va anar retransmetent via Twitter la marxa, amb piulades d'ambient del tipus "Cruïlla Banc d'Espanya: no veiem el final de la gent ni per davant ni per darrere", en una mostra per il·lustrar l'ambient que s'hi vivia. Així, la majoria de piulades descrivien l'ambient, les pancartes i les accions dels manifestants, com la d'un home d'uns 70 anys: "Són antisistema, després sóc antiviolència". També va servir per denunciar actituds de boicot contra els mitjans de comunicació, que cada vegada més són un dels objectius d'una part dels indignats : "Ens sembla fatal que sabotegin @rtve. Deu haver estat algú a qui no li agrada que sortim a la TV...", es deia des del Twitter oficial.

El moviment del 15-M, que aplega diversos col·lectius d' indignats , va començar abans de les eleccions municipals del 22 de maig per expressar la seva frustració i malestar pel que percebien com un fracàs del sistema democràtic, rebutjar les retallades socials i reclamar un canvi de sistema. Des de llavors, els manifestants del moviment han pres les places de les ciutats de tot l'Estat, acampant pacíficament per exigir canvis en el sistema i protagonitzant actes de protesta.

Amb tot, des de la desconvocatòria de les acampades, s'han anat organitzant assemblees de barri en diversos municipis per vehicular el moviment. Actualment, el col·lectiu, especialment a Catalunya, se solidaritza amb els afectats per les retallades, sobretot sanitàries, que va aprovar la setmana passada el govern de la Generalitat.

stats