ALIANÇA ENTRE ELS ECOSOCIALISTES
Crònica 31/12/2010

L'esquerra verda enforteix vincles als Països Catalans

Les esquerres espanyola, francesa i italiana han estat sempre jacobines. Enguany, per primera vegada, ICV ha reunit forces ecosocialistes d'arreu dels Països Catalans que trenquen amb aquest centralisme.

Roger Tugas
2 min

BarcelonaFa només deu anys, ICV era pràcticament l'única formació ecosocialista dels Països Catalans autònoma de Madrid i de París. Amb l'objectiu de superar aquesta solitud, la seva fundació, Nous Horitzons, va constituir el 2005 l'Institut Triangle de Mar Blava amb una junta formada per personalitats de tots els territoris que han organitzat una jornada anual per discutir les problemàtiques comunes. Ara la situació és molt diferent.

L'edició de la trobada d'aquest 2010, realitzada fa dues setmanes a Perpinyà, va reunir per primera vegada partits de tots els territoris. Ho han fet possible els moviments recents en el mapa polític: les escissions d'Esquerra Unida al País Valencià i a les Illes Balears per fundar Iniciativa del Poble Valencià (IdPV) i Iniciativa d'Esquerres -que després es va fusionar amb els Verds per formar Iniciativa Verds (IV)- i la creació d'Europe Ecologie (EE) i Sinistra Ecologia e Libertà (SEL). També hi van participar els Verds d'Andorra, els Verds-Esquerra Ecologista valencians i un sector del Bloc Nacionalista Valencià.

Més enllà de les lògiques estatals

"Hi ha moltes problemàtiques en què l'esquerra verda dels Països Catalans pot unificar posicionaments", explica Pasqual Mollà, dirigent d'IdPV. Els uneix la reivindicació de l'eix ferroviari mediterrani, la normalització del català, la integració de la immigració, la protecció del medi marí, l'explotació sostenible dels recursos naturals i la promoció d'una agricultura sense transgènics. Aquests reptes "trenquen la lògica de Madrid i París", explica l'eurodiputat d'ICV, Raül Romeva, que defensa que "cal pensar amb racionalitat econòmica i ecològica, per sobre de les realitats estatals". De fet, ell mateix coneix i defensa al Parlament Europeu els drets socials, mediambientals i nacionals de tots els territoris dels Països Catalans.

Aquest nou espai farà passos per consolidar-se. Jaume Bosch, diputat d'ICV i president de Nous Horitzons, explica que aviat estrenaran una web conjunta. Per la seva banda, Mollà avança que els ecosocialistes catalans, valencians i illencs es trobaran abans dels propers comicis locals per "plantejar qüestions d'àmbit municipal" i per signar un "protocol per institucionalitzar unes relacions que sempre han estat fluïdes". De fet, l'experiència d'ICV va ser un referent per a la creació d'IdPV, IV i fins i tot dels Verds d'Andorra, com explica la seva dirigent, Isabel Lozano, que considera que el suport català va ser "un reforçament important per a un partit aïllat al Pirineu".

Tanmateix, el marc dels Països Catalans encara està lluny de ser assumit plenament, tot i que Romeva defensa que "aquest espai polític i social existeix i el que cal és vertebrar-lo" per "trencar amb la dinàmica perversa de l'Europa dels estats". Bosch se sent orgullós de la fórmula escollida, que defineix com "un model alternatiu al de PP i del PSOE, que no consideren aquest marc, i al d'ERC, que ha volgut implantar-se en cada territori i que ha fracassat clarament". El suport i l'autonomia mútues és la via per reforçar el projecte superant el fantasma del pancatalanisme. Per ara, avança a poc a poc, però amb fermesa.

stats