Crònica 14/06/2011

"L'esquerra israeliana havia tocat fons i ara es reorganitza"

Cristina Mas
1 min
Yahni promou la campanya pel Boicot i Sancions a Israel.

BarcelonaSergio Yahni va néixer en un quibuts, on es van instal·lar els seus pares quan fugien de la dictadura argentina. Va ser empresonat quatre vegades per liderar el moviment d'objectors de consciència. Avui dirigeix el Centre d'Informació Alternativa.

Quin impacte tenen a Israel les revoltes al món àrab?

Si parlem de l'Israel oficial, hi ha molta por que es trenqui l'estabilitat a la regió. Prefereixen un dictador com Baixar al-Assad, amb tota la seva retòrica antiisraeliana, a un règim democràtic que pogués fer trontollar les coses. També temen que l'opinió pública es pugui fer sentir més, ja que règims com el de Mubàrak i la monarquia jordana van signar acords polítics i econòmics amb Israel sense tenir en compte el poble.

I entre la gent?

Tot i que la situació econòmica d'Israel és bona, les desigualtats socials estan creixent i les revoltes serveixen com a inspiració per a les mobilitzacions. El cas més interessant va ser la vaga general dels serveis socials, el mes passat, que es va fer contra l'acord de les direccions sindicals i seguint el model d'Egipte.

En quina situació està avui l'esquerra israeliana?

L'esquerra havia tocat fons i ara es comença a reconstruir. Si parlem de l'esquerra jueva (en l'esquerra israeliana també hi ha partits palestins), els joves estan obrint nous espais de protesta. Apareixen noves formacions polítiques que veuen Israel com un estat colonial i intenten relacionar les lluites socials i les polítiques.

stats