PRESSUPOSTOS 2011 REACCIONS
Crònica 01/06/2011

L'esquerra justifica l'oposició als comptes per la supressió de successions

La supressió de successions, que es porta avui al ple, obre un abisme entre les esquerres i CiU per aprovar els pressupostos. Tot i això, ERC i PP són els únics que permeten un marge de negociació.

Sara González
3 min
L'esquerra justifica l'oposició als comptes per la supressió de successions

Barcelona.L'eliminació de l'impost de successions impulsada pel Govern d'Artur Mas, que avui aprovarà el ple del Parlament gràcies al PP, ha cavat una trinxera entre les esquerres i CiU a l'hora de negociar els pressupostos. Socialistes, republicans i ecosocialistes no conceben que pràcticament la meitat de la reducció de la despesa, uns 1.200 milions d'euros, recaigui sobre departaments d'àmbit social com Salut, Educació i Benestar Social mentre es fan "regals fiscals als que més tenen". Malgrat tot, ahir tots van donar per feta l'esmena a la totalitat dels pressupostos a excepció del PP, l'opció de la qual vol fugir CiU, i d'ERC, que encara que no vegi amb bons ulls que el Govern renunciï a successions està disposada a donar deu dies de marge de negociació.

De fet, que ahir el diputat no adscrit del grup mixt Joan Laporta donés un xec en blanc a Artur Mas i anunciés el seu sí als comptes situa ERC en una situació determinant en l'aprovació. Si tota l'oposició vota en contra dels pressupostos menys ERC, que s'absté, en l'arc parlamentari es comptabilitzarien 62 vots en contra, 10 abstencions i 63 a favor (els 62 de CiU més el de Laporta). Per tant, ERC pot ser el punt d'inflexió. Val a dir que el gest del líder de Democràcia Catalana no és gratuït, sinó que pot afavorir un eventual acord de Xavier Trias amb ERC a l'Ajuntament de Barcelona.

La portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, no ho va posar, d'entrada, fàcil: "Que no comptin amb nosaltres per ser forts amb els febles i ser febles amb els forts". Però el fet de donar deu dies de negociació evidencia que, més enllà de l'eliminació de successions, hi haurà marge per negociar. Això sí, Simó espera "un gest" de CiU que fins ara no ha tingut amb ningú, ja que ha presentat els comptes sense parlar amb cap grup, talment "com si tingués majoria absoluta". En canvi, sí que es va mostrar taxatiu amb successions el PSC, que ja va anunciar que esmenarà la totalitat dels pressupostos.

Una estampa que no es repetirà

"El pressupost no ve imposat. Sempre hi ha elecció, i aquesta no és la millor elecció", va dir la portaveu d'economia socialista, Rocío Martínez-Sampere, en resposta a l'afirmació del conseller Andreu Mas-Colell, que va dir que no hi havia "marge de maniobra" en els comptes. De fet, va deplorar que el Govern no s'hagi mogut "ni un mil·límetre" de la seva posició inicial i que utilitzi les dades a la seva "conveniència". Martínez-Sampere va subratllar que si es compara amb l'import liquidat la retallada en Salut voreja el 9%. "La reducció de la despesa social és com un ganivet que estripa l'estat del benestar", va afegir al reguitzell de crítiques el diputat d'ICV-EUiA Joan Boada. No es repetirà, per tant, la pauta que es va seguir en la investidura d'Artur Mas, que va ser possible gràcies a l'abstenció del PSC.

Però la foto que es faran avui CiU i PP sí que pot esdevenir l'avantsala del que pot acabar succeint amb l'aprovació dels pressupostos del 2011. Ahir al vespre ambdós partits encara negociaven un text conjunt per facilitar el vot afirmatiu o bé l'abstenció dels populars -que ja seria suficient- per a l'eliminació de donacions i successions abans de finals del 2012, que es portarà avui al Parlament. Tot i això, traslladar aquesta sintonia al debat dels comptes també requerirà certa cintura de CiU. El portaveu parlamentari del PP, Enric Millo, va lloar l'afany d'austeritat dels pressupostos, però va lamentar que el Govern l'apliqui "equivocant-se en les prioritats".

Aconseguir reduir l'índex de dèficit i endeutament però garantir la qualitat en salut i serveis socials és la paradoxal exigència que els populars fan a CiU per negociar una hipotètica abstenció. No és la prioritat del Govern fer-se una foto amb Alicia Sánchez-Camacho, però si no aconsegueix arrossegar ERC, que després de l'estocada electoral busca una bombona d'oxigen que la mantingui a la palestra, el PP serà l'única alternativa per aprovar els primers pressupostos decreixents de la història.

stats