REUNIÓ MAS-RAJOY
Crònica 03/02/2012

L'esquerra veu "submissió" de Mas a un PP recentralitzador

Les forces d'esquerres critiquen l'entesa que Artur Mas va escenificar amb Mariano Rajoy. CiU afirma que no hi té cap pacte tancat, però el PP de Catalunya presagia una relació prolífica.

Ara
2 min
Herrera denuncia que en lloc del pacte fiscal, Mas i Rajoy van tancar un "pacte fiscal neoliberal".

BARCELONA.Poques sorpreses en la valoració que l'oposició va fer ahir de la reunió de dimecres entre els presidents Artur Mas i Mariano Rajoy. De fet, el PP va ser l'única força que no va citar-se al Parlament per criticar-la amb el denominador comú que Mas en va tornar amb les mans buides i sense plantar cara a un Rajoy que ja ha mostrat les prioritats del seu govern, de marcat to recentralitzador. Un dels més contundents va ser el portaveu del PSC, Jaume Collboni, que va afirmar que "no entenia" com Mas va poder "exhibir tanta submissió" al govern central, que està impulsant una onada de "recentralització i contrareformes". Va veure, a més, "un nou Pacte del Majestic entre CiU i el PP".

En la mateixa línia, el president parlamentari d'ICV-EUiA, Joan Herrera, va qualificar la trobada de "pacte de sang" entre els dos presidents per ajudar-se en les retallades. Assegura que, enlloc del pacte fiscal, van tractar "el pacte fiscal neoliberal que aprova retallades". El president d'ERC, Oriol Junqueras, va apuntar també que Mas dóna confiança a Rajoy mentre els seus ministres "preparen un nou transvasament de l'Ebre, una ofensiva centralitzadora en la sanitat i els serveis socials i un pla que amenaça la immersió lingüística". Per això va tornar a reclamar al president català que triï "entre el PP i Catalunya" i que apliqui el programa pel qual va ser elegit, "el de la transició nacional i el concert econòmic".

També es va referir a una aliança a llarg termini, però en un to ben diferent, la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que va assegurar a Catalunya Ràdio que la trobada va "posar els fonaments d'una relació mantinguda en el temps" basada en "la confiança mútua i la lleialtat". I va defensar l'ajornament del pacte fiscal: "No es pot parlar de l'agenda catalana sense recuperació econòmica". CiU no ha donat cap "xec en blanc" i "en cap cas" hi ha un pacte estable, va replicar per contra el portaveu parlamentari adjunt de la federació, Ramon Espadaler. I el portaveu del Govern, Francesc Homs, va demanar paciència amb el pacte fiscal des de TV3, ja que l'alternativa és "trencar les cartes".

stats