Crònica 07/03/2012

L'est de Líbia es declara autònom de Trípoli

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

BARCELONA.Líbia ha entrat formalment en una disputa territorial. L'est del país es va declarar ahir autònom de Trípoli, i va marcar així un punt i a part polític en la relació amb el Consell Nacional de Transició Libi (CNT), l'òrgan que gestiona el govern des de la caiguda de Muammar al-Gaddafi.

En una conferència a Bengasi -feu de la revolta contra l'antic règim-, líders tribals i de les milícies van acordar crear un consell propi que ha d'administrar l'antiga província de Cirenaica. Aquesta regió, literalment la meitat est del país, concentra els jaciments més importants de petroli i gas de tot Líbia. La seva ciutat més gran, Bengasi, tradicionalment s'ha disputat amb Trípoli la capitalitat del país i abans de l'arribada de Gaddafi al poder (el 1969) acollia la monarquia líbia.

La decisió presa en un congrés regional, que va reunir 3.000 delegats, no té per ara cap imperatiu legal, però ha fet trontollar més encara un govern interí que té certes dificultats per controlar tot el territori des de la fi de la dictadura. A part, amenaça directament les empreses petrolieres internacionals que treballen a Líbia, que ara temen haver de renegociar els seus contractes amb un nou òrgan de govern després de mesos d'incerteses.

"Em sap greu haver de dir que països estrangers han donat suport i han finançat aquest complot de l'est", va dir ahir Mustafà Abdel Jalil, líder del CNT, fent referència a la iniciativa de Bengasi. "Demano als meus germans que estiguin alerta a les conspiracions", va afegir.

La resposta arriba després que el primer ministre interí, Abdurrahim al-Keib, admetés dilluns que el seu gabinet no ha aconseguit encara cap dels objectius marcats. El país té previst celebrar eleccions al juny per escollir una assemblea nacional que redacti la nova Constitució.

El retorn de la monarquia

El líder provisional del consell autònom de la província de Cirneaica és Ahmed al-Sanussi, fins ara també membre del CNT i expresoner de Gaddafi. La seva designació no és fortuïta, perquè és també besnét de l'antic rei de Líbia, Idris, destronat el 1969 pels gaddafistes.

Durant tot el seu mandat, Líbia era federal i Bengasi concentrava bona part del poder i de la riquesa. Amb la dictadura, Trípoli va aglutinar les inversions del règim. L'est vol ara recuperar la capitalitat i creu que amb les propostes del CNT no n'hi ha prou.

El nou consell ha rebutjat que en la nova assemblea nacional s'escullin només 60 representants de l'est, enfront els 102 de l'oest, i demanen la formació d'un estat federal. "No volem canviar la bandera nacional, sinó l'administració: tenir un Parlament i finançament propis", argumentava ahir Fadl-Allah Harun, un cap tribal present al congrés. La regió preveu celebrar eleccions d'aquí dues setmanes.

stats