SOSTENIBILITAT
Crònica 13/09/2011

L'estalvi del cànon social de l'aigua: un euro per trimestre

Joan Serra
2 min
El director de l'ACA, Leonard Carcolé, xifra en 400.000 els beneficiaris de la tarifa social.

BARCELONA.Les persones en situació econòmica vulnerable pagaran un euro menys en la factura trimestral de l'aigua. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, i el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Leonard Carcolé, van presentar ahir la nova tarifa social de l'aigua, de la qual se'n podran beneficiar uns 400.000 catalans a partir de l'1 d'octubre, segons les estimacions fetes pel Govern. Els jubilats més grans de 60 anys i les unitats familiars que tinguin tots els membres a l'atur continuaran pagant el primer tram del cànon de l'aigua amb la mateixa tarifa del 2010. A aquests ciutadans no se'ls aplicarà l'increment del 8,5% del cànon, pactat al juliol al Parlament.

Un límit de consum

Per accedir a la tarifa reduïda, el beneficiari no podrà superar un consum de 27 metres cúbics trimestrals (el primer tram del cànon està fixat en els 9 metres cúbics mensuals, com marca la normativa europea). El director de l'ACA ha recordat que aquest és el consum d'aigua per sota del qual se situa el 65% de la població catalana. Els beneficiaris de la mesura podran pagar el metre cúbic d'aigua a 0,3999 euros, mentre que la resta de la ciutadania -a la qual s'aplicarà l'encariment aprovat al Parlament- haurà de pagar el metre cúbic a 0,4339 euros. L'impacte en la factura trimestral serà moderada, d'aproximadament un euro. El cànon és només una part de la tarifa, a la qual s'afegeixen altres conceptes, com la quota que s'abona a l'empresa subministradora. Recoder va detallar que la proposta facilitarà l'estalvi d'aigua.

Prevista en la llei de mesures fiscals i financeres, la tarifa reduïda compensa els increments aplicats pel Govern per compensar el deute que acumula l'ACA amb bancs i proveïdors. "La situació financera és molt compromesa", va admetre ahir el conseller. Els ciutadans que responguin al perfil de beneficiaris podran demanar des d'aquesta setmana acollir-se al cànon social. L'ACA validarà les sol·licituds.

stats