Publicitat
Publicitat

SOSTENIBILITAT

L'estalvi del cànon social de l'aigua: un euro per trimestre

Les persones en situació econòmica vulnerable pagaran un euro menys en la factura trimestral de l'aigua. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, i el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Leonard Carcolé, van presentar ahir la nova tarifa social de l'aigua, de la qual se'n podran beneficiar uns 400.000 catalans a partir de l'1 d'octubre, segons les estimacions fetes pel Govern. Els jubilats més grans de 60 anys i les unitats familiars que tinguin tots els membres a l'atur continuaran pagant el primer tram del cànon de l'aigua amb la mateixa tarifa del 2010. A aquests ciutadans no se'ls aplicarà l'increment del 8,5% del cànon, pactat al juliol al Parlament.

Un límit de consum

Per accedir a la tarifa reduïda, el beneficiari no podrà superar un consum de 27 metres cúbics trimestrals (el primer tram del cànon està fixat en els 9 metres cúbics mensuals, com marca la normativa europea). El director de l'ACA ha recordat que aquest és el consum d'aigua per sota del qual se situa el 65% de la població catalana. Els beneficiaris de la mesura podran pagar el metre cúbic d'aigua a 0,3999 euros, mentre que la resta de la ciutadania -a la qual s'aplicarà l'encariment aprovat al Parlament- haurà de pagar el metre cúbic a 0,4339 euros. L'impacte en la factura trimestral serà moderada, d'aproximadament un euro. El cànon és només una part de la tarifa, a la qual s'afegeixen altres conceptes, com la quota que s'abona a l'empresa subministradora. Recoder va detallar que la proposta facilitarà l'estalvi d'aigua.

Prevista en la llei de mesures fiscals i financeres, la tarifa reduïda compensa els increments aplicats pel Govern per compensar el deute que acumula l'ACA amb bancs i proveïdors. "La situació financera és molt compromesa", va admetre ahir el conseller. Els ciutadans que responguin al perfil de beneficiaris podran demanar des d'aquesta setmana acollir-se al cànon social. L'ACA validarà les sol·licituds.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT