PRIMÀRIES ALS EUA
Crònica 03/01/2012

Arrenca a Iowa la cursa republicana per la Casa Blanca

Els republicans engeguen avui la cursa per trobar un rival a Barack Obama. L'estat d'Iowa acull el primer caucus, la prova de foc per als candidats. El moderat Mitt Romney lidera les enquestes.

Núria Ferragutcasas
2 min
Arrenca a Iowa la cursa republicana per la Casa Blanca

WASHINGTONBill Clinton, George Bush pare, Ronald Reagan i Jimmy Carter van arribar a la Casa Blanca però van perdre en el caucus d'Iowa. Tot i així, aquesta primera elecció -que dóna el tret de sortida de les primàries dels partits- es considera clau perquè els candidats hi aconsegueixen notorietat entre els votants. El caucus d'Iowa no decidirà la nominació del rival del president Barack Obama, però els resultats que en surtin donaran una pista per saber si la lluita republicana serà tan llarga com la que van protagonitzar Obama i Hillary Clinton el 2008.

El caucus és una assemblea de les bases dels dos partits dels Estats Units que serveix per elegir els delegats que, més tard, decidiran en una convenció quin candidat rep la nominació per presentar-se a les eleccions presidencials. Aquest sistema és menys formal que les votacions que es fan en unes primàries i és més assembleari, ja que requereix una reunió dels votants, on discuteixen les polítiques de cada candidat abans de decidir el vot. Iowa és el primer caucus que se celebra, i també se'n fan en una minoria d'estats, com Nevada i Wyoming.

A Iowa, i als altres estats amb aquest sistema, la gent es reuneix en cases, escoles i altres llocs públics i enlloc de fer votacions secretes, com passa en les primàries, trien en veu alta el candidat al qual representaran la majoria dels seus delegats en la convenció. Aquest any, només els republicans faran caucus i primàries, ja que el candidat dels demòcrates serà el president Barack Obama, que es presenta a la reelecció.

Hi ha qui critica el poder que té Iowa a l'hora de decidir el candidat de cada un dels partits, ja que des dels anys 70 aquest estat conservador situat al cor del país celebra sempre el primer caucus . Iowa rep una atenció excepcional dels polítics i els periodistes, i es converteix en el centre de la informació política durant unes setmanes, encara que només tingui tres milions d'habitants i elegeixi només 26 dels 2.286 delegats que es reuniran a la convenció. A més, la demografia d'aquest estat -on un 91% de la població és de raça blanca i només un 2,9% és afroamericana- no té res a veure amb la dels Estats Units, un país d'immigrants i divers.

De totes maneres, no tot en el caucus d'Iowa és negatiu. Segons el professor de l'American University, Allan Lichtman, la petita dimensió d'aquest estat és un avantatge per a tots els candidats, fins i tot per als que no tenen recursos, i augmenta el pes de la participació directa.

Incertesa sobre el guanyador

L'exgovernador de Massachusetts Mitt Romney i el congressista per Texas Ron Paul lideren les enquestes del caucus d'Iowa, amb una intenció de vot del 24% i del 22%, respectivament, segons Des Moines Register , el diari de la capital de l'esat. I els segueixen de prop el senador Rick Santorum, amb un 15%, i l'expresident de la Cambra de Representants, Newt Gingrich. Santorum ha escalat posicions després que la seva campanya fes una aposta molt forta a Iowa amb centenars de visites per tot l'estat. Però les enquestes són una fal·làcia si els candidats no aconsegueixen mobilitzar els seus partidaris, ja que els caucus requereixen més hores i més compromís dels votants. Avui es revelarà quin candidat té més poder de convocatòria i més possibilitats de ser el futur rival d'Obama.

stats