TENSIÓ PEL PROGRAMA NUCLEAR
Crònica 10/02/2012

L'estratègia sobre l'Iran divideix Israel i els EUA

M. Landler / D.e. Sanger
2 min
Homes favorables al règim en una missa recent del líder suprem de l'Iran, l'aiatol·là Ali Khamenei, a Teheran.

THE NEW YORK TIMES / WASHINGTONEnmig d'una tensió creixent per si Israel realitzarà un atac militar contra el programa nuclear iranià, els Estats Units i Israel continuen en desacord sobre una qüestió fonamental: si les instal·lacions nuclears iranianes estan a punt de tornar-se impenetrables.

El ministre de Defensa israelià, Ehud Barak, va encunyar l'expressió "zona d'immunitat" per definir les circumstàncies sota les quals Israel consideraria que ja no pot retardar un atac, perquè la producció d'una possible bomba seria invulnerable a qualsevol ofensiva. Però l'avaluació de quan arribarà aquest moment ha encès un debat intens amb l'administració Obama, fonts de la qual afirmen que hi ha altres maneres de fer vulnerable l'Iran.

Membres del govern israelià, incloent-hi el ministre d'Exteriors i líder del Mossad, han viatjat a Washington les últimes setmanes per argumentar que el punt de no retorn s'està apropant, i de pressa. Membres del govern dels EUA també han anat a Jerusalem per defensar que Israel i Occident tenen més temps, i que haurien de fer servir sancions i accions encobertes per dissuadir els plans iranians. Els nord-americans han aprofitat les visites per comprovar la seva sospita que un atac israelià podria arribar aviat, fins i tot a la primavera, segons una font propera a les converses.

El president nord-americà, Barack Obama, va intentat calmar els arguments a favor de l'acció militar en una trucada, el mes passat, al primer ministre israelià Benjamin Netanyahu. Els dos mandataris han tingut una relació sovint conflictiva sobre la diplomàcia al Pròxim Orient, però fonts diplomàtiques dels EUA estan convençudes, després d'aquell intercanvi, que Netanyahu està disposat a donar una oportunitat a les últimes sancions per infligir prou mal en el lideratge iranià i forçar-lo a tornar a la taula de negociacions o a acabar decidint que pel programa nuclear val la pena pagar el preu de les sancions.

La divisa de l'Iran s'ha desplomat, el seu petroli s'està apilant en tancs d'emmagatzematge perquè no pot trobar compradors i hi ha proves creixents de fissures en el lideratge del país.

Estratègies divergents

El nucli de l'argument israelià és que, un cop els iranians aconsegueixin tenir instal·lacions protegides d'atacs militars, "els serà indiferent si triguen sis mesos, un any o cinc anys" a fabricar una arma nuclear, diu una font del govern. La visió dels nord-americans és molt diferent. "Hi ha moltes altres opcions per aturar el camí de l'Iran cap a una arma nuclear completa", diu una font que ha estat en les converses, com ara tallar els seus ingressos provinents del petroli.

La "zona d'immunitat" no és la primera expressió que s'han inventat els israelians per suggerir una data límit per a un atac. Al final de l'administració Bush, van dir que no podien permetre que l'Iran sobrepassés un "punt de no retorn". La teoria de Barak, però, ha guanyat molta atenció en les últimes setmanes i ha complicat un debat carregat de llenguatge bel·licós a Israel, a l'Iran i també entre els republicans en la cursa presidencial nord-americana, en què Mitt romney i altres candidats han donat suport total a Israel en qualsevol confrontació militar amb l'Iran.

Les disputes entre els EUA i Israel són inevitables, segons els experts. Les conseqüències d'un Iran nuclearitzat són radicalment diferents per a un superpoder distant que per a un estat veí al qual els líders de Teheran qüestionen l'existència.

stats