UNA DÈCADA DE MONEDA ÚNICA EUROPEA
Crònica 28/12/2011

L'euro encareix els aliments un 48%

L'Organització de Consumidors i Usuaris mostra en un informe que els productes d'alimentació s'han encarit un 48% des de l'arribada de l'euro. Només la tecnologia és més barata que fa deu anys.

Ignasi Pujol
2 min
L'EURO TRASTOCA EL CISTELL DE MERCAT Parada d'aviram al mercat de la Boqueria, a Barcelona. L'Organització de Consumidors i Usuaris estima que els productes d'alimentació són els que més han traslladat al consumidor l'alça de preus des del gener del 2002, amb l'arribada de la moneda única europea.

BARCELONAAnar a comprar el pa, a la perruqueria o al cinema és més car ara que fa deu anys, quan l'euro va irrompre a la butxaca dels espanyols. Si aquesta afirmació era més o menys acceptada per la majoria de ciutadans, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va publicar ahir un informe que mostra fins a quin punt la moneda única europea ha reduït la capacitat de compra dels consumidors.

L'estudi explica que entre el setembre del 2001 i el gener del 2002, quan va arribar l'euro als consumidors, els preus ja van anar registrant increments: el pa es va encarir un 24%; els bitllets de bus i metro, un 6%; el cinema, un 9%, i el correu postal, un 51%. No obstant, les pujades més dràstiques van arribar amb l'estrena oficial de l'euro.

Segons l'informe de l'OCU, en deu anys els productes d'alimentació s'han encarit fins a un 48%. El pa costa avui un 85% més que quan es pagava en pessetes. Els ous han passat dels 0,07 euros la unitat a 0,15 euros, una xifra que suposa un increment del 114%. La llet és un 48% més cara: ha passat de 0,60 euros el litre a 0,89 euros.

El quilogram d'arròs costava un euro fa deu anys i ara 1,45 euros, un 45% més. L'oli d'oliva, la carn de vaca i la de porc s'han encarit un 33%, un 36% i un 26%, respectivament. Les patates han més que duplicat el seu preu (+116%), fins als 0,69 euros per quilogram.

L'habitatge es dispara un 66%

El preu de l'habitatge nou ha crescut un 66% en deu anys, mentre que el transport s'ha encarit entre un 45% (tren) i un 48% (autobús), tot i que la mitjana del transport urbà reflecteix un increment del 58%. El preu del carburant ha experimentat un augment del 82%. El correu postal (+107%), els diaris (+28%) i la perruqueria (+36%) també s'han encarit en l'última dècada.

L'únic apartat que registra una rebaixa dels preus és la tecnologia. Els televisors, cadenes de música i els lectors de DVD són un 62% més barats que el 2002, mentre que les videocàmeres i els gravadors de DVD han caigut un 6%. Les càmeres de fotos costen un 72% menys i els electrodomèstics s'han abaratit només un 4%.

Aquest encariment dels béns i serveis s'entén millor en veure l'evolució dels salaris durant l'última dècada. El 2002 el salari mitjà a Espanya era de 19.802 euros bruts l'any i el 2009 de 22.511 euros, només un 14% més alt. L'OCU critica que l'IPC "no reflecteix la pujada generalitzada de preus des de l'arribada de l'euro".

stats