REVOLTA EGÍPCIA
Crònica 25/11/2011

L'exèrcit egipci ofereix el govern a un home fort de Mubàrak

A. Shadid / D. Kirkpatrick
3 min
EL RECORD DE L'ANTIC RÈGIM
 Soldats egipcis barren el pas  als manifestants a prop del ministeri de l'Interior.

THE NEW YORK TIMES / EL CAIREUn ex-primer ministre de Hosni Mubàrak, de 78 anys, serà l'encarregat de formar el nou govern de salvació nacional d'Egipte. Kamal Ganzouri va rebre ahir l'oferta de la junta militar per substituir el gabinet que va dimitir en bloc dimarts arran de la dura repressió per part de l'exèrcit contra les protestes al carrer. D'aquesta manera el mariscal Mohamed Hussein Tantawi, antic ministre de Defensa del règim i líder de facto d'Egipte, compleix la seva promesa de formar executiu abans de les eleccions parlamentàries de dilluns.

Ganzouri -que un cop derrocat Mubàrak va fer unes dures declaracions en contra de la seva gestió de la revolta- va ser primer ministre d'Egipte del 1996 al 1999. Durant aquest període va introduir tot un reguitzell de mesures econòmiques per liberalitzar el país a través d'acords amb el Fons Monetari Internacional i el Banc Mundial. Molts egipcis el consideraven llavors un oficial que no estava tacat per la corrupció, però el fet d'haver servit al règim de l'antic dictador podria donar nous arguments als manifestants de la plaça Tahrir, que reclamen trencar d'una vegada amb el passat.

La junta militar egípcia va fer ahir un acte inusual: disculpar-se per les morts a la plaça Tahrir del Caire. Però no van cedir, en canvi, a les crides dels manifestants perquè abandonin el poder. Tan bon punt la violència al voltant de l'emblemàtica plaça ha anat a menys, després de cinc dies d'intensos enfrontaments, els militars ho han aprofitat per garantir que les eleccions parlamentàries se celebraran tal com estaven planejades.

"No ajornarem els comicis. Aquesta és la meva última paraula", va dir en roda de premsa el general Mamduh Shaheen, un membre del consell militar que governa el país. Un altre membre de la junta, el general Mukhtar al-Mallah, va assegurar que l'exèrcit no abandonarà el poder perquè si ho fessin es tractaria "d'una traïció a la confiança dipositada a les mans del poble". Els egipcis s'han de centrar en les eleccions, va assenyalar, no en les protestes. "No abandonarem el poder per un eslògan que canta una multitud -va dir a l'agència Associated Press-. Estar al poder no és una benedicció. És una maledicció. És una responsabilitat molt gran".

La fins ara primera línia de confrontació entre forces de seguretat de l'Estat i els manifestants presentava ahir una aparent calma. Soldats de l'exèrcit egipci havien substituït a Tahrir les viseres negres, les pistoles de bales de goma i els gasos lacrimògens de la policia, i la protesta s'acumulava pacíficament en una banda dels filferros amb punxes i els furgons militars.

"El consell suprem de les forces armades vol mostrar el seu penediment i presentar unes disculpes sentides per les morts de màrtirs entre els fills lleials d'Egipte durant els últims esdeveniments a la plaça Tahrir", van escriure dos generals subordinats del mariscal Tantawi en un comunicat penjat a la seva pàgina de Facebook. "El consell també ofereix el seu condol a les famílies dels màrtirs de tot el país", hi van afegir.

Un nou divendres de revolta

El missatge tenia un to aparentment conciliador, i la junta militar mira de desactivar a temps la crisi abans de les eleccions de dilluns. Tot i això, milers de persones seguien manifestant-se a la plaça Tahrir per tal de demanar la dimissió del mariscal Tantawi. Per avui hi ha convocada una altra "manifestació del milió" en contra de la junta militar. Aprofitant que és divendres, dia de pregària i festiu al món àrab, els activistes egipcis volen rememorar l'ambient a Tahrir que va aconseguir derrocar Mubàrak.

Dimarts el mariscal Tantawi va prometre -a través d'un missatge a la televisió estatal egípcia- que les eleccions presidencials se celebrarien en un termini màxim de sis mesos. Però poca cosa va fer per reduir les protestes, i tampoc no va mostrar-se disposat a deixar el poder.

stats