REVOLTA AL PAÍS MAGREBÍ
Crònica 13/01/2011

Sihem Bensedrine: "L'exèrcit tunisià protegeix la població de la repressió policial"

Exili Dirigia una ràdio que el règim va requisar abans de fugir cap a Barcelona, on va ser acollida pel PEN Club català Denúncia Diu que el govern de Tunísia no respecta la llibertat ni els drets humans

Marc Vidal
3 min
Des de Barcelona, Sihem Bensedrine manté una intensa activitat aquests dies per denunciar el que està passant a Tunísia.

Perquè ha esclatat ara aquesta revolta popular?

És un aixecament de tot Tunísia contra una dictadura corrompuda. No és un moviment social, no demanen pa o feina, és un moviment que demana que Ben Ali [el president] se'n vagi. Els lemes que es criden arreu del país són "Ben Ali vés-te'n", "Sou una banda de lladres" o "Sou uns corruptes".

Si el règim és corrupte, com és que fa 23 anys que Ben Ali és al poder?

Aquest règim era el mimat d'Europa. Era considerat el model de democràcia, de falsa democràcia o de dictadura tova, presentable. És una dictadura amiga i aquest model és el que els europeus voldrien copiar per tot el món àrab al Magreb. És una repressió silent, no és sagnant. Però la façana democràtica, de país modern, ha caigut com un castell de cartes, com el maquillatge que s'esborra a la cara d'una prostituta. Avui, l'autèntica cara d'una dictadura odiosa ha aparegut.

Els processos electorals tunisians són transparents?

Les eleccions són un frau. No hi ha ni interventors ni observadors estrangers. A Tunísia no hi ha un organisme independent que controli les eleccions. Ho supervisa directament el ministre de l'Interior.

Just ahir el president Ben Ali va cessar el ministre de l'Interior.

No és aquest ministre qui dirigeix la repressió, és un home a l'ombra que es diu Ganzoui. I a aquest no l'han acomiadat! El que dicta les ordres encara hi és, però la façana sí que se la carreguen.

Qui canalitza el malestar de la gent?

El sindicant Unió General de Treballadors Tunisians (UGTT) que és molt poderós. Durant la guerra d'independència ja va jugar un paper polític molt important i ara torna a fer de pal de paller. Totes les manifestacions han sortit dels seus locals. Dimarts, el sindicat va decidir fer una vaga general per torns a les diferents regions. Ahir va ser a Sfax i Kasserine. A Sfax, la segona ciutat del país, la gent va ser ahir al carrer i tots els comerços estaven tancats.

Com valoreu el paper de la comunitat internacional?

En són còmplices pel silenci que mantenen. Estem molt enfadats amb l'ONU i la comunitat internacional. Per molts menys morts dels que hi ha hagut a Tunísia, a l'Iran hi fan una resolució i a Birmània hi imposen una sanció. A Tunísia hi ha més de 60 morts de bala. És una autèntica massacre i França li dóna suport. Una ministra francesa va parlar de "suport tècnic" per reprimir la revolta. Itàlia i Espanya fan el mateix. Per sort, Catherine Ashton, l'alta representant de la UE, i la Comissió Europea van expressar preocupació i van demanar una investigació. Que faci el mateix l'ONU! I els catalans, que surtin al carrer. Els he vist manifestar-se per l'Iraq i per Palestina. Que ho facin per Tunísia, aquest país paradisíac on aneu de vacances està en lluita.

Com acabarà la revolta? Què creieu que passarà?

Ja som a l'era post-Ben Ali. Això s'ha acabat, és el final del règim. L'únic interrogant que tenim és qui serà el successor de Ben Ali. Ja hi ha escenes de fraternitat entre els militars i la població revoltada. Els militars han protegit la població de les accions policials, s'han desplegat al voltant dels edificis governamentals i els ciutadans que són perseguits per la policia s'han posat darrere dels militars perquè la policia no els dispari.

I els militars, donarien suport a una transició?

És el que espero. Hi ha una gran esperança que els militars juguin un paper positiu per salvar el país. Potser també ho farà alguna gent honesta que hi ha dins del partit al poder, que no estan d'acord amb el que està passant, i que pot constituir una alternativa.

stats