REVOLTA CONTRA AL-ASSAD
Crònica 10/04/2012

L'exèrcit sirià ataca els refugiats a Turquia

S. Arsu / A. Cowell
3 min
SÍRIA, DES DE LA TALAIA
 Refugiats sirians des d'una talaia al camp de refugiats de Kilis, a Turquia, observen el seu país a l'horitzó.

THE NEW YORK TIMES / ANKARALes perspectives d'una solució pacífica a la revolta siriana es van esvair ahir una mica més. El govern de Turquia va acusar l'exèrcit de Síria de disparar des de la frontera contra refugiats sirians que eren en territori turc. Les autoritats d'Ankara van denunciar que militars sirians havien disparat trets contra un grup de civils a la població turca de Kilis, a tocar de la frontera. De resultes de l'atac, almenys 23 persones van quedar ferides, dues de les quals van morir hores després.

A causa de l'atac, Turquia va convocar un diplomàtic sirià d'alt rang al ministeri d'Afers Estrangers a Ankara per informar-lo de "la irritació per l'incident en un to molt dur", segons fonts del govern turc. Però no hi va haver cap explicació oficial per part del règim sirià del que havia passat. Si es confirma l'episodi, seria el primer cop que l'exèrcit sirià dispara cap a Turquia des que aquest país va començar a acollir refugiats sirians que fugien de la violència desencadenada per la repressió del règim d'Al-Assad.

Ahir també es va registrar un altre incident armat en una frontera, en aquest cas a la que separa Síria del Líban. Una cadena de televisió libanesa va informar que un càmera seu havia mort a la regió de Wadi Khaled quan filmava imatges de Síria des de territori libanès i va ser objectiu dels trets de l'exèrcit sirià.

Ningú dóna crèdit a l'alto el foc

Els atacs fronterers afegeixen tensió en una regió ja per ella mateixa alterada i aigualeixen encara més les possibilitats que prosperi el pla de pacificació elaborat per Kofi Annan, l'enviat especial per Síria de l'ONU i la Lliga Àrab. La iniciativa preveu que avui, 10 d'abril, les forces governamentals es retirin de les ciutats més importants del país i dijous cessin totes les hostilitats.

Però el president sirià, Baixar al-Assad, i els rebels s'han creuat acusacions per l'augment de la violència els dies previs a l'entrada en vigor d'aquest pla. A més, el règim de Damasc va afegir diumenge una nova condició quan va reclamar garanties per escrit dels rebels abans d'abandonar les seves posicions. El portaveu d'Annan, Ahmad Fawzi, va assegurar que aquest compromís no formava part del pla original.

El govern turc, un dels més crítics amb el règim sirià de tota la regió, va admetre ahir que té poca confiança que el govern d'Al-Assad acabi acatant els termes de l'alto el foc, prenent com a referència els antecedents de compromisos no complerts durant la revolta siriana, que ja ha provocat almenys 9.000 morts, segons el recompte oficial de l'ONU. Un alt càrrec del ministeri d'Afers Estrangers turc va assegurar que el pla d'Annan ja havia quedat "anul·lat".

La violència va continuar sobre el terreny i les organitzacions de drets humans van xifrar en 105 el nombre de morts només ahir. Segons aquestes fonts independents, durant la jornada es van registrar bombardejos aeris a la província de Hama.

Annan als camps de refugiats

Centenars de sirians han buscat refugi a Turquia les últimes setmanes, cosa que ha fet elevar el nombre total de desplaçats a més de 24.300, segons Ankara. El govern turc ha aixecat diversos camps a les províncies del sud del país al llarg dels gairebé 900 quilòmetres de frontera amb Síria. L'última setmana, més de 2.800 sirians han entrat a Turquia en només dos dies, i més de 700 van arribar dissabte, segons els càlculs del govern turc. El mateix Kofi Annan, que fa de mediador en el conflicte de Turquia, visitarà avui els camps de refugiats sirians a la província turca de Hatay.

stats