REPRESSIÓ DEL RÈGIM
Crònica 19/06/2011

L'exèrcit sirià, a dos km de la frontera turca

L'exèrcit sirià va llançar ahir una ofensiva contra la localitat de Bdama, a tocar de Turquia i des d'on es distribueix l'ajut per als milers de persones que fugen de la repressió i s'amaguen al nord-oest del país.

Astrid Aran
2 min
L'exèrcit sirià, a dos km de la frontera turca

Barcelona.L'exèrcit sirià va fer ahir blanc dels seus atacs la localitat de Bdama, al nord-oest de Síria, aparentment sense valor estratègic, però molt important a nivell simbòlic. En primer lloc, perquè és a només dos quilòmetres de la frontera amb Turquia. I, en segon lloc, perquè s'ha convertit en l'epicentre des d'on es fan arribar menjar i altres productes de primera necessitat als milers de persones que han fugit de tota l'àrea del voltant de la ciutat de Jisr al-Xugur, on s'ha centrat la repressió del règim de Baixar al-Assad els últims dies.

Segons els testimonis recollits per l'agència de notícies Reuters, l'exèrcit va entrar a Bdama amb tancs, obrint foc i cremant algunes cases. Una imatge que s'ha repetit arreu del país en els tres mesos que fa que duren les protestes que demanen la fi del règim del partit Baas, reformes democràtiques i llibertats. Segons les mateixes fonts, ahir es van fer més de 70 detencions només en aquesta localitat.

"Van arribar a les set del matí. Vaig comptar nou tancs, deu vehicles armats, vint jeeps i deu autobusos. També vaig veure com els shabiha -homes armats al servei del règim- incendiaven dues cases", explica Saria Hammuda, una advocada resident a Bdama.

Amagats entre oliveres

Si bé la xifra de refugiats oficials que ha donat fins ara el govern de Turquia és de 10.110, alguns periodistes i activistes desplaçats sobre el terreny -com la BBC britànica- asseguren que a la banda siriana de la frontera hi podria haver unes altres 10.000 persones més. Viuen en campaments improvizats i aixecats per ells mateixos amb lones i es camuflen en els camps d'oliveres tan característics de Síria.

"Els habitants de Bdama ara ja no s'atreveixen a portar pa als que han fugit i els refugiats tampoc gosen tornar, ja que si vénen els arrestaran", assegura Rami Abdulrahman, de l'Observatori Sirià dels Drets Humans.

Les autoritats turques van permetre ahir l'entrada dels periodistes estrangers a un dels camps de refugiats on hi ha 3.500 persones repartides en 600 tendes. Segons va explicar l'enviat de l'agència Reuters, mentre centenars de nens jugaven, els seus pares miraven atents la televisió per intentar saber què està passant al seu país d'origen.

La majoria vénen de la ciutat Jisr al-Xugur on, segons Al-Jazira, els carrers estan pràcticament deserts i la ciutat, rodejada per tropes de l'exèrcit.

"Teníem tanta por que vam fugir fins a un poble als afores. Ens hi vam quedar deu dies i després ja vam creuar la frontera fins a arribar a aquest campament. Però hi ha molta gent gran que no ha pogut sortir de la ciutat i ara hi viuen en condicions desesperades", va dir ahir a Reuters una dona siriana de 61 anys que no va voler revelar el seu nom. "Després que nosaltres ens n'anéssim -continua-, vam sentir que l'exèrcit va anar a buscar gent dels pobles del voltant, els van forçar a tornar a la ciutat, que havia estat evacuada, hi van portar periodistes i van fer veure a tot el món que allà no hi havia cap mena de problema".

Segons un centre nord-americà per la defensa dels drets humans a Síria, fins a 130 persones han mort a Jisr al-Xugur i els seus voltants en els últims dies i 2.000 més han estat detingudes.

A la resta del país, com cada dissabte dels últims mesos, s'enterraven els morts en les protestes de divendres.

stats