LA REPRESSIÓ D'AL-ASSAD
Crònica 01/03/2012

L'exèrcit sirià llança l'ofensiva final a Homs

L'exèrcit sirià ha començat la que espera que sigui l'ofensiva definitiva a Homs amb una incursió per terra. L'ONU, en l'enèsim intent d'aturar la guerra civil, prepara una nova resolució.

Marta Bausells
3 min
DOL Un membre de l'Exèrcit Sirià Lliure plora en el funeral d'un company a Idlib.

BARCELONA.El barri de Baba Amr, a la ciutat de Homs, s'ha convertit en un símbol de la revolució contra el règim de Baixar al-Assad, i és el feu de centenars de desertors i milers de civils rebels. Vint-i-sis dies després que comencessin els bombardejos que mantenen el districte assetjat i aïllat, sense aliments ni medicines i amb una situació humanitària desastrosa, les tropes sirianes van iniciar ahir el que esperen que sigui l'ofensiva final. Les tropes d'elit del govern van atacar per terra el bastió principal de l'oposició. Activistes, a través de les xarxes socials, van denunciar durant tot el dia el xoc entre rebels i soldats de la infanteria del règim als afores de la ciutat. Foc d'artilleria i trets de franctiradors mantenien el setge.

Un portaveu del comitè internacional de la Creu Roja no va poder confirmar l'assalt, però va dir que la violència feia encara més urgent un corredor humanitari. Durant tot el dia, fonts dels dos bàndols coincidien que es van registrar xocs entre membres de l'Exèrcit Sirià Lliure -format per desertors de l'exèrcit- i les forces del règim d'Al-Assad, que va enviar a Homs la temuda quarta divisió blindada, que comanda el germà petit del president. Una divisió amb una reputació de crueltat alimentada per la història, ja que va ser al darrere de la massacre de Hama del 1982 ordenada pel pare de Baixar.

Segons fonts diplomàtiques occidentals citades per l'agència Reuters, l'ofensiva busca "eliminar" els rebels. "El sector està sota control. L'exèrcit ja ha procedit a una neteja bloc per bloc, casa per casa, i ara els soldats estan escorcollant cada cova i túnel a la recerca d'armes i de terroristes", declarava ahir a l'agència AFP un representat de les forces de seguretat a Damasc. "Encara queden algunes bosses de resistència per reduir", afegia.

Des de Homs, no obstant, els rebels informaven via internet -ja que ni l'electricitat ni les línies telefòniques funcionaven- que les tropes no van arribar a entrar al barri de Baba Amr per la resistència dels opositors. Mulham al-Jundi, membre del Consell Nacional Sirià, va informar ahir al vespre del que li havia comunicat un activista des de l'interior del bastió rebel: "Els activistes encara defensen el barri contra l'exèrcit, que ha fracassat en els seus intents. Els rebels han agafat el control de Baba Amr i l'exèrcit està posicionat als afores". El d'ahir va ser un nou dia de resistència després de més de tres setmanes de bombardejos continuats.

Més esforços diplomàtics

Encara hi ha periodistes occidentals atrapats a Homs. Però el reporter espanyol Javier Espinosa, del diari El Mundo , va aconseguir arribar ahir al Líban sa i estalvi, segons va confirmar el rotatiu.

Damasc va denegar ahir l'entrada al país a la responsable d'afers humanitaris de l'ONU, Valerie Amos, enviada per Ban Ki-moon, en un gest més de desafiament a la comunitat internacional. No obstant, França i els Estats Units van anunciar ahir que treballen, una vegada més, per una nova resolució del Consell de Seguretat de l'ONU que demani un alto el foc i l'accés d'assistència al país. El nou text, encara en les fases prèvies de l'esborrany, se centrarà en l'ajuda humanitària, amb l'esperança que així Rússia i la Xina hi donin suport. El ministre d'Exteriors xinès va mostrar-s'hi receptiu. El Consell Nacional Sirià -paraigua de l'oposició a l'exterior- va anunciar la creació d'una "oficina militar" encarregada de supervisar "la resistència armada". Mentrestant, els civils segueixen indefensos i els rebels se senten desprotegits. "Reseu per l'Exèrcit Sirià Lliure. No sigueu gasius en les vostres pregàries per ells", demanaven ahir en un comunicat.

stats