LA REVOLTA A SÍRIA
Crònica 18/06/2011

L'èxode sirià cap a la veïna Turquia no s'atura

David Meseguer
3 min
Vida de refugiat Una dona siriana amb un nen petit en braços al camp de refugiats de Boynuyogun, gestionat per la Mitja Lluna Roja a Turquia.

Boynuyogun (Frontera entre Turquia i Síria)Matí tranquil i assolellat al voltant del camp de Boynuyogun, al costat turc de la frontera amb Síria, que acull prop de 3.000 refugiats que han fugit de la repressió que imposa el règim del president Baixar al-Assad. Els tres soldats turcs que patrullen el perímetre del camp han rebut ordres de prohibir l'entrada als periodistes. La tela blanca adherida a la tanca manté l'opacitat del recinte i dificulta poder recollir els testimonis dels refugiats sirians, que també han estat advertits que no parlin amb la premsa.

Un camperol de la zona s'apropa amb el seu tractor i després d'intercanviar unes paraules amb un reporter turc accedeix a aturar-se tot just al costat de la tanca. Els pocs periodistes que som allà pugem sobre el tractor i podem establir contacte visual amb els refugiats.

Crits contra Al-Assad

"Al-xaab iurid isqat al-nizam! " ("El poble vol la caiguda del règim!"), comencen a cridar a l'uníson una multitud de refugiats sirians que s'han adonat de la presència dels mitjans de comunicació i s'apropen a la tanca del campament, ubicat a pocs quilòmetres de la frontera amb Síria. L'eslògan revolucionari nascut a Tunísia durant la revolta popular que va comportar la caiguda del règim del president Ben Ali també se sent amb força en un territori turc que ja acull prop de 10.000 refugiats.

L'última dada oficial facilitada per la Mitja Lluna Roja turca xifra en 8.904 els refugiats que han arribat a Turquia fugint de la repressió del règim de Baixar al-Assad. Una quantitat que s'haurà d'actualitzar, ja que en les últimes hores 15 minibusos plens de refugiats han arribat al campament de Yayladagi procedents de Güvecçi. Als boscos propers a aquesta petita localitat fronterera s'hi amaguen centenars de sirians que esperen l'ocasió de poder entrar en territori turc.

En qüestió de segons, centenars de sirians es reuneixen al voltant de la tanca. En primer terme, els homes i més endarrere, les dones. " Allahu Akbar " ("Alà és gran"), clamen amb ràbia, i alguns aguanten cartrons amb missatges contraris al règim baasista d'Al-Assad. "Vés-te'n", "Volem que Baixar al-Assad sigui jutjat" o "Jisr al-Xugur mai es rendirà al traïdor", són algunes de les missives que els refugiats volen transmetre al món.

Mahmud, un jove àgil d'uns 20 anys, s'enfila a la tanca, s'agafa amb força al metall i treu el cap. "Baixar al-Assad ha matat familiars meus. És un mentider. Vol dividir els sirians. Els seus soldats han armat la població alauita per lluitar contra la població sunnita revoltada", explica als periodistes. Aquest jove sirià, com la majoria dels refugiats que hi ha al camp, prové de la ciutat revoltada de Jisr al-Xugur, a uns 25 quilòmetres de la frontera amb Turquia.

Fa aproximadament 10 dies, en aquesta vila del nord de Síria van ser assassinats 120 policies, però l'autoria del fet no queda clara. Segons fonts del règim sirià, van ser grups rebels armats els que van assassinar els agents, mentre que els refugiats arribats a Turquia defensen que els policies es van unir a la revolta i van ser els soldats del règim els que els van matar. Per esclafar la revolta, el cap militar Màher al-Assad, germà del dictador, hi ha enviat prop 3.000 efectius militars, fet que ha provocat l'augment de l'èxode de refugiats cap a territori turc.

"Estem molt agraïts a Turquia per la seva hospitalitat", exclamen diferents sirians que intenten transmetre missatges als mitjans. Els prop de 10.000 refugiats es reparteixen entre els quatre campaments habilitats pel govern d'Ankara a la frontera. Altinozu -que va rebre la visita d'Angelina Jolie en condició d'ambaixadora de l'ACNUR-, Boynuyogun i Yayladagi -amb dos campaments- són les poblacions on hi ha els camps.

Corredor humanitari en sòl sirià

Els camps, gestionats per la Mitja Lluna Roja turca, ofereixen tres àpats diaris als refugiats i disposen de servei de psicòlegs i traductors de l'àrab al turc per atendre les necessitats dels exiliats. Davant la previsió que en els pròxims dies arribin a Turquia 10.000 nous refugiats, el govern turc treballa a corre-cuita per habilitar nous campaments. És el cas del de Reyhanli, preparat per acollir 1.800 refugiats.

Dijous el ministre d'Exteriors turc, Ahmet Davutoglu, va reunir-se durant quatre hores amb un enviat especial del règim sirià i va exigir a Damasc que "prengui mesures per posar fi a la campanya militar per aixafar les protestes i posi en marxa reformes urgents".

El ministre turc també va comentar que "les autoritats sirianes han estat informades en tot moment de les accions humanitàries d'Ankara al costat sirià de la frontera" i que l'executiu "està estudiant la possibilitat d'obrir un corredor humanitari a dintre de territori sirià per facilitar l'ajuda humanitària als refugiats".

stats