MEDI AMBIENT
Crònica 11/02/2011

L'extracció de residus de Flix començarà el 2012

Dani Revenga
2 min
Col·locació de la barrera de contenció per dur a terme les feines de neteja de l'Ebre.

BarcelonaL'últim escull burocràtic que s'havia de superar per dur a terme l'extracció dels residus de l'empresa Ercros del riu Ebre va quedar superat ahir amb la signatura d'un conveni per adequar l'abocador de la Pubilla, el lloc on aniran a parar aquests residus. En la signatura del conveni hi van participar el ministeri de Medi Ambient, la conselleria de Territori i Sostenibilitat, l'Ajuntament de Flix i Ercros.

Amb aquest conveni es podran ampliar les instal·lacions d'aquest abocador de residus especials, que avui dia ja està utilitzant l'empresa Ercros per desfer-se dels residus que genera la seva activitat. Els treballs d'adequació estaran llestos aproximadament d'aquí a un any, moment en què també hauria d'estar enllestida una planta, dins de les instal·lacions d'Ercros, on es farà un tractament preliminar dels residus abans de traslladar-los definitivament a l'abocador.

Serà llavors quan podrà començar el procés d'extracció de les més de 500.000 tones de residus tòxics, entre els quals hi ha gran quantitat de mercuri, hexaclorur de benzè o compostos DDT. Uns residus que provenen dels abocaments sistemàtics que l'empresa va dur a terme a partir del 1950 aprofitant que no hi havia legislació sobre la matèria. L'escàndol va sortir a la llum el setembre del 2004. Els residus s'han anat acumulant en el pantà de Flix, just al davant de la planta química, i segons diversos estudis no han afectat ni els ecosistemes ni la qualitat de l'aigua del riu, tot i que suposa un risc per al tram final del riu Ebre.

Risc de catàstrofe ecològica

Actualment ja s'estan culminant els treballs previs d'aïllament d'aquests llots tòxics per minimitzar el risc que durant l'extracció els residus es puguin dissoldre en les aigües de l'Ebre provocant una catàstrofe ecològica. El ministeri de Medi Ambient ha previst un subministrament alternatiu d'aigua per garantir l'aigua potable a la zona en cas que les obres provoquessin un episodi de contaminació.

stats