CRISI DEL SECTOR IMMOBILIARI
Crònica 11/02/2011

L'habitatge repunta una mica

Després de tres anys de caigudes, els catalans van comprar el 2010 més pisos que el 2009. Lluny d'una recuperació, els números mostren els efectes de la pujada de l'IVA i el final de la deducció per habitatge.

Ariadna Carbonell
2 min
L'elevat preu dels pisos, tot i el retrocés dels últims dos anys, fa que moltes famílies encara no puguin comprar un habitatge.

BarcelonaUn 21% més de transaccions immobiliàries a Catalunya al tancament del 2010. Aquest increment sembla prou significatiu per avançar una recuperació del malferit sector del totxo, però la xifra pot tenir trampa. Els mesos previs al juliol es va produir un repunt de les transaccions immobiliàries com a conseqüència de la pujada de l'IVA (del 16% al 18% el tipus general i del 7% al 8% en el cas del reduït -el que s'aplica, per exemple, quan s'adquireix un habitatge nou) que va fer avançar les decisions de compra de molts catalans.

El segon estímul que van rebre els interessats a adquirir un pis va ser el final de la deducció per habitatge amb l'entrada del 2011. Amb la perspectiva de deixar de tenir avantatges fiscals, les compravendes van augmentar al setembre i l'octubre, tot i que al novembre i desembre les transaccions van tornar a caure. Amb tot, l'any es va tancar amb 55.500 operacions, una xifra que trenca amb tres anys de retrocessos, segons les dades publicades ahir per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En la línia espanyola

Ara caldrà veure si les dades positives continuen aquest 2011. No obstant això, els experts no són optimistes. Estimen que els preus dels habitatges continuen sent elevats si els comparem amb els nivells de renda de les famílies. Per tant, o veiem reduccions significatives de preus, o les vendes podrien tornar a caure. El repunt de les decisions de compra a Catalunya ha estat semblant al d'altres autonomies. Al País Basc es van vendre un 26% més de cases que el 2009, i a Madrid, un 17,5% més. Aquestes dues comunitats són dos casos especials, donat que no s'hi ha eliminat la deducció per vivenda de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) amb l'entrada del 2011.

Al conjunt d'Espanya, les compravendes de pisos van pujar l'any passat un 6,7%. Es van tancar 441.368 operacions, molt lluny encara de les 775.000 dels anys del boom immobiliari. La tendència a l'alça va trencar-se tant al novembre com al desembre. L'últim mes de l'any es van vendre 31.500 cases a Espanya, un 1,7% menys que el 2009. Sembla, doncs, que ni la perspectiva de perdre la deducció va animar els compradors.

stats