MEDICINA
Crònica 13/07/2011

L'home a qui han trasplantat les cames podria caminar en 6 mesos

El pacient que s'ha sotmès al trasplantament de les dues cames podrà caminar d'aquí sis o set mesos. L'home, que va plorar d'alegria quan es va despertar de l'operació, evoluciona favorablement.

Salvador Almenar
2 min
El cirurgià Pedro Cavadas durant la presentació dels detalls de la intervenció quirúrgica a l'Hospital La Fe, de València.

VALència.El cirurgià Pedro Cavadas va trepitjar per primera vegada el nou Hospital Universitari La Fe, a València, diumenge passat: havia de practicar el primer trasplantament bilateral de cames realitzat a tot el món. Van ser més de deu hores d'intervenció quirúrgica, en la qual van participar més de 50 professionals. Malgrat la complexitat de l'operació, els metges van assolir l'objectiu que perseguien. Al pacient, un home d'entre 20 i 30 anys -tal com va apuntar ahir el doctor mateix-, se li van trasplantar les dues cames a partir d'una mica més amunt dels genolls.

El doctor Cavadas va detallar ahir a la premsa els detalls de la intervenció: "L'operació ha estat molt complicada, ja que no existia cap experiència prèvia ni literatura sobre aquest tema". El pacient sotmès al trasplantament presentava una amputació traumàtica de les dues cames per sobre dels genolls arran d'un accident: a la cama dreta, a la meitat del fèmur; i a la cama esquerra, a l'altura del terç distal del fèmur. Cavadas va voler destacar els inconvenients que van haver de superar els metges. "Les estructures del múscul no estaven sanes", va explicar el cirurgià. Existia el risc que les cames trasplantades es danyessin per la falta de reg sanguini. I això que els metges van necessitar un any per trobar el donant adequat.

L'evolució del pacient és molt favorable. "Cal anar amb molta cura i encara més ara que ha passat tan poc temps", va expressar Cavadas. Des de dilluns, l'home està conscient a la unitat de vigilància intensiva de l'hospital. "Està feliç i més content que Déu amb les seves noves cames", va dir el cirurgià, que va admetre que el pacient havia plorat d'alegria quan va obrir els ulls.

Una nova fita al currículum

S'espera que en els propers dies pugui passar a planta i comenci el període de rehabilitació. Segons les previsions dels metges, en el termini de tres setmanes l'home podria començar a moure els dos genolls, d'aquí a dos mesos podria posar-se dempeus en una piscina, i en un període de tres mesos podria aguantar el seu propi pes fora de l'aigua. Cavadas pronostica que d'aquí a sis o set mesos "podria estar caminant".

Amb el trasplantament s'obre la possibilitat de "millorar la qualitat de vida" d'altres pacients que es trobin en una situació similar. Tot i això, Cavadas no ha volgut especificar quan podria dur-se a terme una altra intervenció de característiques similars, ja que "és necessari esperar almenys un any per valorar si de debò aquesta solució quirúrgica millora la qualitat de vida del pacient". Amb aquesta operació, el cirurgià valencià suma una nova fita al seu currículum, en el qual destaca el trasplantament de cara practicat el 2009 i els trasplantaments de braços i mans de 2006 i 2008, també pioners en la medicina espanyola.

stats