Crònica 25/06/2011

L'homofòbia s'escampa cap a l'Est

Llibert Ferri
2 min
Un policia mira un home vestit  de dona a la desfilada de GLBT de Varsòvia,  l'11 de juny.

El rebuig a gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals (GLBT) avança per l'Europa Central i Oriental. Set anys després de la seva incorporació a la Unió Europea, els països postcomunistes mantenen lleis que discriminen les orientacions sexuals minoritàries. Un estudi de l'Institut Fessl de Viena alertava el 2004 que l'antiga Europa comunista buscaria refugi en la família tradicional, la fe en Déu, la seguretat econòmica i l'orgull nacional, mentre que la solidaritat o el respecte a la diversitat cotitzarien a la baixa. I així ha estat. Alguns polítics populistes han aprofitat les reivindicacions del col·lectiu de GLBT per estigmatitzar-lo i refermar la "superioritat" dels heterosexuals.

L'arribada al poder de la dreta conservadora a Hongria va consagrar la cultura cristiana com a principal referent i el matrimoni heterosexual com l'únic jurídicament vàlid. Això en un país on a finals del segle XIX el jurista Károly Kertbeny va formular els conceptes heterosexual i homosexual des del respecte als diferents . Una permisivitat que s'intuïa en els banys públics de Gellért i Király de Budapest.

Aquesta intolerància també s'ha obert pas a la República Txeca, l'únic estat postcomunista amb una llei a què es poden acollir les parelles homosexuals. Una llei que ja havia deixat entreveure el president Václav Havel el 1990 i que, un cop redactada, va estar un grapat d'anys paralitzada pels entrebancs del líder conservador Václav Klaus, l'actual president.

L'Agència Europea pels Drets Fonamentals s'ha mantingut els darrers anys molt alerta amb l'homofòbia a l'Europa de l'Est i ha recollit dades que indiquen que el matrimoni homosexual és tolerat per gairebé el 45% dels ciutadans de la UE, mentre que a Polònia només l'accepten el 15%. El govern dels Kaczynski va arribar a promoure una autèntica persecució dels homosexuals, especialment en l'àmbit de l'ensenyament.

A Romania, on poc més del 10% de la població accepta el matrimoni entre persones del mateix sexe, la despenalització de l'homosexualitat -gairebé imposada per Brussel·les com a condició per a la incorporació a la UE- va ser viscuda com una legalització del vici. I a Sèrbia, 5.000 homòfobs van sortir al carrer per impedir la celebració de l'Orgull Gai de Belgrad del 2010.

A l'Est, per influència del cristianisme ortodox i, en part, el catòlic, la idea del mascle heterosexual va unida a la figura del patriota i líder, mentre que als gais se'ls associa amb la "inferioritat" femenina i la debilitat mental. Una visió heretada del socialisme real -en què l'homosexualitat era una "lacra burgesa" incompatible amb la "moral proletària"-, que suposa un obstacle per a la lliure expressió de la sexualitat en la societat postcomunista.

stats