16/10/2011

L'hora dels bancs mitjans: el repte del Sabadell

2 min
L'edifici del Banc Sabadell, una entitat que ara busca oportunitats al mercat per guanyar dimensió.

Un directiu internacional, que es passa la vida viatjant entre les principals capitals financeres del món, explica que en les seves reflexions amb els responsables polítics i financers catalans hi ha una persona que l'ha sorprès de manera molt positiva per l'alt coneixement que té d'una zona del planeta que serà especialment important en el futur immediat, els països àrabs del golf Pèrsic, a l'Orient Mitjà. Aquesta persona és el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, que ha d'afrontar en els pròxims mesos un repte complicat. El Banc Sabadell ha quedat en segona línia, després del procés de fusions de tot el sistema financer espanyol. Oliu, que considera que les entitats s'han de valorar més per la seva solvència que per la seva dimensió, entén que els bancs mitjans, malgrat tot, han de reaccionar davant de la incertesa dels mercats i la pressió a tota la banca europea que acabaran exercint la Comissió Europea i l'FMI. I en l'escenari immediat, després de la fusió entre el Banco Popular i el Banco Pastor, es va consolidant un objectiu: optar amb força en la subhasta de la CAM.

Per a la CAM, però, també han presentat les seves credencials el Santander, el BBVA i CaixaBank. La caixa intervinguda pel Banc d'Espanya és interessant per al Sabadell per guanyar presència en el mercat valencià, en què els seus competidors són més forts. L'interès per la CAM dels principals bancs espanyols, al marge de les facilitats que tindran per part del Banc d'Espanya, s'explica per un fet cabdal. En els pròxims anys al conjunt d'Espanya es podrien consolidar encara més, segons fons del món financer, unes poques zones d'activitat econòmica productiva. I una d'aquestes zones és i serà el País Valencià i el Corredor Mediterrani, conjuntament amb Catalunya, Madrid, el País Basc i tota la zona nord espanyola, incloent-hi Galícia. Totes les entitats financeres són conscients, després d'uns anys de creixement, basat en gran mesura en una inversió pública que difícilment tornarà, que és l'hora dels territoris productius de sempre, d'aquells que tenen empreses internacionalitzades. I hi voldran estar més presents que mai.

Les caixes busquen inversors

El Sabadell volia el Banco Pastor, per guanyar presència a Galícia. Però el Pastor, amb uns actius de 31.000 milions d'euros, va preferir una millor oferta del Banco Popular, encara que l'afinitat entre els dos bancs ha estat determinant. José Manuel Lara, president del Grupo Planeta, primer accionista del Sabadell i vicepresident de l'entitat, ha assegurat que l'operació de fusió, 1.362 milions, podria ser massa alta per al Banco Popular. "Prefereixo quedar-me sense núvia que pagar un excés de dot", ha dit.

Però el Sabadell, amb 95.000 milions d'actius, també vol mantenir-se entre les cinc entitats més grans d'Espanya, per darrere del Santander, el BBVA, Bankia i CaixaBank. Hi ha altres opcions. El mapa financer encara podria canviar molt en els pròxims anys. CatalunyaCaixa i Unnim són del FROB de manera temporal. Les entitats catalanes busquen inversors i esperen desfer-se del capital públic en dos anys si el mercat ho permet, esclar. I queda també el Bankinter, participat, però, per Crédit Agricole.

stats