LA CAIGUDA D'UN RÈGIM
Crònica 20/11/2011

Líbia garanteix un "judici just" al fill de Gaddafi

Saïf al-Islam, el successor de Gaddafi, s'enfrontarà a la justícia. Líbia promet un judici just però no aclareix si serà a l'Haia o a Trípoli. El procés serà un examen a la voluntat reformista del nou govern.

Carme Riera Sanfeliu
3 min
INCÒGNITA
 Saïf al-Islam en l'avió que el va transportar d'Aubari a Zintan. En totes les fotografies que se li van fer, amaga la mà dreta. Al-Islam va esvair els rumors que li havien amputat tres dits dient que un atac de l'OTAN el va ferir.

BARCELONADe nit, enmig de l'immens desert libi, dalt d'un cotxe camí de Níger. Així va ser detingut ahir Saïf al-Islam, el fill de 39 anys que Muammar al-Gaddafi havia designat com el seu successor. Amb ell va caure l'últim reducte de poder de l'antic règim. És, en paraules del primer ministre del govern transitori de Líbia, Abderrahim al-Kib, "la coronació de la revolta", el punt final definitiu a 42 anys de dictadura a Líbia.

Saïf al-Islam va ser detingut per les milícies de Zintan la nit de divendres a dissabte prop d'Aubari, una població al sud del desert libi a tocar de les fronteres d'Algèria i Níger. Aquests combatents rebels van saber que el fill de Gaddafi era camí de Níger i van muntar un dispositiu per interceptar-lo. Durant la nit van aturar dos cotxes, en un dels quals anava Saïf al-Islam, i cinc persones més que van ser detingudes sense oposar gaire resistència. "El fill de Gaddafi ens va demanar que li disparéssim un tret al cap", va relatar el cap de les milícies de Zintan.

Els detinguts van passar la resta de la nit a Aubari, des d'on es va fer pública una primera imatge del fill de Gaddafi amb tres dits de la mà embenats que, segons va explicar ell mateix als milicians, era el resultat d'un bombardeig de l'OTAN. Des d'Aubari, Al-Islam va ser traslladat en avió fins a Zintan. En arribar a l'aeroport de la ciutat, una multitud va irrompre a les pistes i va envoltar l'avió on anava Saïf al-Islam, que va haver d'esperar més d'un hora dalt de l'aparell abans de sortir protegit per les forces de seguretat. Saïf al-Islam, que vestia roba beduïna -amb turbant inclòs- i s'havia deixat barba, va dir "estic bé" a un periodista de l'Agència Reuters encara dins de l'avió.

Les poderoses milícies de Zintan van assegurar ahir que mantindran sota la seva custòdia el fill de Gaddafi fins que es formi el nou govern libi -en principi està previst que sigui la setmana que ve- i puguin entregar el detingut a les noves autoritats del país. El primer ministre libi, Abderrahim al-Kib, es va comprometre ahir a celebrar un "judici just". "Que els libis i la resta del món tinguin clar que Saïf al-Islam afrontarà un procés just i legal, el que se li va negar al nostre poble durant més de 40 anys", va dir Al-Kib.

El compromís del govern transitori de Líbia en el camí de la justícia arriba just un mes després de l'episodi de linxament fins a la mort que va viure Muammar al-Gaddafi quan va ser interceptat mentre fugia també en cotxe, com el seu fill. Les autoritats líbies van assegurar ahir que ja treballen conjuntament amb el Tribunal Penal Internacional (TPI) de l'Haia, que va dictar al mes de juny una ordre de detenció contra Saïf al-Islam i altres màxims dirigents de l'antic règim libi. El primer ministre del govern transitori no va aclarir si es decanta per jutjar el fill de Gaddafi a Líbia o bé a l'Haia, però alguns dels seus ministres sí que van prendre partit per l'opció de jutjar-lo al seu país.

El fiscal en cap d'aquest tribunal, Luis Moreno Ocampo, va anunciar ahir que la setmana que ve serà a Trípoli per tractar amb les autoritats del país el procés judicial que ha d'afrontar Saïf al-Islam. "Hi aniré a discutir com fem front al procés que s'obre ara -va dir Moreno Ocampo- però el més important és que Saïf serà jutjat. On i com, ja ho veurem".

Occident vol un procés just

La comunitat internacional va reaccionar a la captura amb una petició unànime: que el fill de Gaddafi sigui jutjat d'acord amb la justícia internacional i amb l'ajuda del TPI.

"Confiem que les autoritats líbies garantiran la justícia perquè la nova Líbia sigui construïda sota el respecte pels drets humans", va dir un portaveu de l'OTAN. Washington va afegir que "la detenció és un pas més per allunyar-se dels 40 anys foscos d'història de Líbia i ajudarà al futur democràtic i pacífic que el poble mereix", va dir Nicole Thompson, portaveu del departament d'Estat. El primer ministre britànic, David Cameron, i el ministre d'Afers Exteriors francès, Alain Juppé, van secundar la petició. Amnistia Internacional també va demanar al CNT que entregui Al-Islam al TPI per evitar "el que els va passar a Muammar i Mutassim Gaddafi", morts a mans dels rebels.

stats