Crònica 10/04/2011

A Líbia, l'OTAN vol i dol

Marc Vidal
2 min
A Líbia, l'OTAN vol i dol

Que l'OTAN digui que a Líbia "no hi ha una solució militar", ahir ho va tornar a advertir el secretari general de l'organització, Anders Fogh Rasmussen, és la gota que fa vessar el got. L'Aliança Atlàntica mai no s'ha acabat de creure aquesta guerra.

La va assumir sota la pressió dels Estats Units, ja que el president nord-americà, Barack Obama, no volia passar a la història com l'home que havia embarcat el país en una nova campanya militar amb els fronts oberts de l'Iraq i l'Afganistan. I com que es volia treure de sobre el comandament militar de l'operació al més aviat possible, el va passar a mans de l'OTAN.

Però els aliats mai no van estar convençuts del tot de la conveniència d'assumir l'operació. França s'hi va resistir el que va poder per no perdre el lideratge de la intervenció. Alemanya i Turquia s'hi van oposar categòricament, ja que mai la van veure clara. I així fins avui, quan l'evidència que la intervenció no aconsegueix fer caure Gaddafi i que s'està en un punt mort de difícil sortida ha obert els ulls dels països de l'Aliança Atlàntica que, ara sí, treballen -i conjuntament- per trobar una sortida política.

Que l'OTAN no s'ha cregut mai l'operació ho demostra que només 7 dels 28 països aliats llancen bombes a Líbia. Un expert militar aliat, citat pel diari Le Monde , assegura que Espanya, Suècia i Itàlia, tot i que tenen avions que participen a l'operació, no disparen i que Bèlgica només ho fa contra alguns dels objectius.

Per si tot plegat no fos prou, els analistes militars denuncien que l'argument que les forces de Gaddafi es refugien entre la població civil no s'aguanta. Els EUA tenen avions prou sofisticats per impactar contra un tanc a l'interior d'una àrea poblada sense risc per als civils. Una altra cosa és que els vulguin fer servir. I fins ara no ho han fet. Els europeus, un cop més, demostren la seva debilitat en defensa i els EUA arriben només fins allà on volen arribar.

Un impàs fins a Doha

Amb una campanya militar a mig gas, per molt que l'OTAN s'esforci a dir que fins ahir s'havien fet 1.325 sortides aèries, tots els països fixen la mirada en el pla polític que aquesta setmana ha posat sobre la taula Turquia. Se'n parlarà dimecres a Doha, a Qatar, on hi ha prevista una nova reunió dels països que participen a l'operació militar, cada cop més reconvertida en operació política.

stats