PRIMAVERA DE REVOLTES SOCIALS
Crònica 20/05/2011

L'ideòleg del combat contra la injustícia

Joan Serra
2 min
L'home que ha verbalitzat el clam d'indignació Convertit en un testament per a les noves generacions, el discurs de Stéphane Hessel ha servit de far per a una ciutadania que se sent desemparada en un escenari de dificultats econòmiques i desigualtats socials. A la imatge, l'autor francès en l'última visita que va fer a Barcelona al mes de març.

Si hi ha una obra inspiradora de les protestes de ciutadans indignats, aquest títol és el que firma Stéphane Hessel. Amb el llibre Indigneu-vos! , un al·legat breu però contundent que apel·la a la insurrecció pacífica davant de les injustícies, Hessel s'ha convertit en l'ideòleg dels joves que reclamen una altra democràcia. Condensat en 60 pàgines, el missatge d'aquest diplomàtic de 93 anys -l'únic redactor viu de la Declaració Universal dels Drets Humans i heroi de la Resistència francesa- s'ha traduït a una trentena d'idiomes. A l'Estat, distribuït en castellà per l'editorial Destino i en català per Columna, se n'han venut més de 300.000 exemplars. Aquestes són les claus d'un discurs que no genera indiferència.

1. Missatge optimista per recuperar els valors de la democràcia

L'obra de Hessel clama per recuperar els principis que van impulsar la França alliberada del nazisme, valors que van ser la base de la democràcia moderna. "Tots junts hem de vetllar perquè la nostra societat sigui una societat de la qual puguem estar orgullosos: no aquesta societat de sensepapers, d'expulsions, de recel cap als immigrants; no aquesta societat que posa en dubte la jubilació, el dret a la Seguretat Social; no aquesta societat en la qual els mitjans de comunicació estan en mans de la gent benestant". L'autor afirma que la primera dècada del segle XXI ha estat "un període de retrocés" democràtic. Posa com a exemple l'essència de la intervenció militar nord-americana a l'Iraq.

2. La indignació com a motor per combatre la 'dictadura dels diners'

El diplomàtic francès entén que la indignació que va derrotar el nazisme també pot frenar les noves formes de totalitarisme. "Els responsables polítics, econòmics, intel·lectuals i el conjunt de la societat no poden claudicar ni deixar-se impressionar per la dictadura actual del mercats financers que amenaça la pau i la democràcia". Hessel recorda que el poder financer, culpable de la crisi, ha superat el sotrac mentre que les víctimes no han recuperat la feina ni el nivell d'ingressos. "Els bancs, privatitzats, es preocupen en primer lloc dels seus dividends i dels altíssims sous dels seus dirigents, però no de l'interès general", sentencia l'autor, que subratlla que els mercats tenen més poder que els governs.

3. La indiferència no és el camí per afrontar els nous desafiaments

Hessel identifica dos grans reptes que haurien de motivar l'acció de les noves generacions: la distància que hi ha entre els molt pobres i els molt rics, i la preservació dels drets humans. "Als joves els dic: mireu al vostre voltant, trobareu els fets que justifiquin la vostra indignació", escriu el diplomàtic francès. "Ja és hora que la preocupació per l'ètica, per la justícia, per l'equilibri durador prevalguin", insisteix Hessel.

4. L'exemple de Mandela i Luther King: una resposta pacífica

"Estic convençut que el futur pertany a la no-violència, a la conciliació de les diferents cultures. És per aquesta via que la humanitat haurà de superar la pròxima etapa", reflexiona Hessel. Fa una crida a la insurrecció pacífica i rebutja altres camins perquè entén que "la violència gira l'esquena a l'esperança".

stats