CONFLICTE ENERGÈTIC
Crònica 21/04/2012

Límit a la importació de biodièsel

El Consell de Ministres va respondre a l'expropiació d'YPF limitant la importació de biodièsel argentí. El Parlament Europeu va demanar que se suprimissin els avantatges aranzelaris de què gaudeix l'Argentina.

Joan Faus / Laia Forés
2 min
UNA DEFENSA DE LA GESTIÓ A L'ARGENTINA
 El president de Gas Natural, Salvador Gabarró (a baix, al mig), va fer ahir una lloança de la gestió del president de Repsol, Antonio Brufau, a l'Argentina. Gabarró va explicar que hi havia parlat abans de la junta d'accionistes del grup gasista i que l'havia vist "molt tranquil", després d'assegurar que Brufau "ha fet les coses molt bé a l'Argentina".

MADRID / BRUSSEL·LES.El Consell de Ministres d'ahir va aprovar limitar la importació de biodièsel argentí, la primera mesura del govern espanyol en resposta a l'expropiació d'YPF de mans de Repsol. La decisió es concretarà en forma de quotes de producció per a les plantes espanyoles, que suposaran una limitació implícita a les importacions de biodièsel, el 53% de les quals vénen de l'Argentina.

La mesura ja havia estat plantejada per l'anterior govern socialista de cara a protegir la indústria del biodièsel espanyola i va ser rescatada com a resposta a l'expropiació d'YPF. Soraya Sáenz de Santamaría va afirmar que "té l'objectiu de donar suport a les operacions de refinació de les empreses espanyoles i comunitàries".

Les empreses espanyoles només produeixen el 10% del biodièsel que consumeix Espanya i el 90% restant s'importa majoritàriament de l'Argentina i Indonèsia. Precisament la secció de biocarburants de l'Associació de Productors d'Energies Renovables (APPA) ha aplaudit la mesura, que segons el seu parer, contraresta la competència deslleial que practiquen aquests països quan redueixen els impostos a l'exportació de biodièsel i els apugen a la soja que serveix per produir-lo.

Pressió des d'Europa

Per la seva banda, la Comissió Europea segueix analitzant mesures per pressionar el govern de Cristina Fernández de Kirchner. El Parlament Europeu, però, va fer ahir un pas endavant per castigar l'Argentina. L'Eurocambra va condemnar l'expropiació d'YPF i va demanar com a represàlia la supressió "parcial" dels avantatges aranzelaris que la Unió Europea concedeix al país llatinoamericà.

Europa aplica rebaixes en els aranzels a països menys rics que els estats membres. És el cas de l'Argentina, tot i que està previst que el 2014 s'anul·lin els beneficis perquè el país ja té una renda per càpita prou elevada.

Els socialistes espanyols es van desmarcar de la petició de castigar amb els aranzels l'Argentina -defensen el diàleg davant les represàlies- però finalment van votar a favor de la resolució.

Finalment, el president de Gas Natural, Salvador Gabarró, va destacar la necessitat que el govern doni suport a Repsol (és propietària del 31% del capital de Gas Natural) de "manera intel·ligent". Gabarró, que va afirmar que els negocis del grup gasista a l'Argentina són limitats. "Si estiguéssim com Repsol ens agradaria tenir el suport absolut del govern", va afegir.

stats