ESCÀNDOL REGNE UNIT
Crònica 20/07/2011

L'imperi mediàtic de Murdoch trontolla

Núria Ferragutcasas
3 min
Manifestants demanant ahir la dimissió del premier David Cameron davant del Parlament.

WashingtonRupert Murdoch ho ha provat tot per frenar la sagnia que pateix el seu imperi. Primer va tancar News of the World , un dels seus diaris sensacionalistes amb més èxit, dies més tard va renunciar a la compra de la plataforma de televisió via satèl·lit britànica BskyB i, finalment, va veure's obligat a forçar la dimissió de la seva íntima col·laboradora i exdirectora del NoW , Rebekah Brooks. Fins i tot va viatjar al petit poble de la nena assassinada Milly Dowler per demanar disculpes a la família pels excessos dels seus periodistes a la recerca de la morbositat. L'escàndol de les escoltes il·legals ha provocat la caiguda en picat de les accions de News Corp. a la Borsa de Nova York, que han passat de 18 dòlars i 13 cèntims als 15 dòlars i 82 cèntims. Una baixada del 16% en 15 dies i pèrdues de 8.000 milions de dòlars.

L'empresari de comunicació fins fa poc més temut i respectat al Regne Unit i als EUA està en hores baixes. El cas que ha esquitxat la cúpula de Scotland Yard i ha afectat la popularitat del primer ministre britànic, David Cameron, podria perjudicar les joies de la companyia: el diari britànic The Times , el nord-americà Wall Street i la cadena Fox News. L'origen de l'imperi de la família Murdoch va ser un petit diari australià i es va expandir més enllà de l'àmbit de la premsa escrita cap a la televisió, el cine i internet. En l'últim exercici, News Corp. va tenir uns beneficis de 932 milions de dòlars gràcies sobretot a la televisió. Els diaris de Murdoch només van aportar 115 d'aquest milions i alguns analistes creuen que el tancament de NoW tindria un impacte mínim si no fos pel clima de tensió que es respira.

Dèbil millora ahir a la borsa

Tot i les pèrdues dels últims dies, les accions de News Corp. van millorar després de la intervenció de Rupert Murdoch i el seu fill al Parlament britànic, després que neguessin la seva implicació en les escoltes il·legals. Les accions van augmentar un 5% però podrien tornar a baixar ben aviat. Noves revelacions, com la mort del periodista Sean Hoare, que va denunciar les escoltes il·legals dels diaris sensacionalistes de Murdoch, poden continuar fent minvar la credibilitat de l'empresa i posar en perill l'imperi Murdoch.

Algunes de les agències de qualificació han començat a considerar la rebaixa de la seva nota d'inversió, que ara es troba en BBB+. Standard & Poors va afirmar ahir en un informe de la companyia liderada per Murdoch que està preocupada per "l'augment dels riscos associats a les seves activitats i la pèrdua de reputació pels escàndols judicials". D'altra banda, l'agència de notícies Bloomberg explica que les accions de News Corp., en comparació amb els seus rivals més propers, tenen un valor de 41.000 milions de dòlars, per sota de les seves possibilitats. Un estudi de Barclays i Gabelli&Co assegura que la companyia de comunicació val entre 62.000 i 79.000 milions de dòlars, és a dir, gairebé un 50% més, sense Murdoch.

El líder laborista Ed Miliband va demanar fa uns dies el desmantellament del grup News Corp. i es va queixar que una sola persona concentri més del 20% del mercat periodístic. "Penso -va dir al diari Observer - que una concentració de poder d'aquest tipus en mans d'un sol home no és bona. Això comporta abusos en el si de l'organització".

D'altra banda, alguns mitjans de comunicació van assegurar ahir que el consell executiu de News Corp. està considerant que Murdoch deixi la presidència executiva del grup, tot i que en continuaria al capdavant amb una presidència honorària.

Fonts de la companyia no van voler confirmar aquesta possibilitat però la pressió sobre la família Murdoch és cada cop més gran. També el consell de la televisió BskyB està considerant destituir el fill de Murdoch, James, de la presidència de la companyia.

stats