Crònica 26/03/2011

"Si Lisboa demana el rescat, els mercats es tiraran a sobre d'Espanya"

Diplomàtic És representant del Parlament Europeu a Portugal, ha ocupat diferents càrrecs a Brussel·les i és professor de ciència política de la Universitat Catòlica Portuguesa

Cristian Segura
2 min

Hi ha hagut una oposició massiva a les reformes del govern de José Sócrates. Els portuguesos no han assumit que el seu benestar ha de rebaixar-se per sobreviure?

Sí que ho han assumit. Fa cinc anys, les expectatives salarials eren molt més altes que avui. Hem gaudit d'un nivell de vida massa alt pel que produïm. Un cop, un taxista em va explicar que amb un sou de 500 euros al mes s'havia comprat una vivenda. Havia de pagar 600 euros mensuals d'hipoteca. Vaig demanar-li com s'ho faria per complir amb el banc i ell em va respondre que deixaria de pagar l'hipoteca al cap un parell d'anys i que es vendria la casa! Avui, el deute total que suma el sector públic i privat de Portugal és tres vegades superior al PIB. Això és brutal. La gènesi del problema portuguès és la baixa productivitat i que no s'ha reformat l'estructura de l'economia.

Per què la crisi portuguesa és més complicada que la d'Espanya?

Portugal és un país amb unes diferències programàtiques entre els partits molt grans. L'acord és molt difícil. I Zapatero, a diferència de Sócrates, ha aplicat mesures d'un sol cop, amb solidesa, mentre que Sócrates ha proposat quatre plans diferents de reformes.

És inevitable una intervenció exterior per salvar Portugal?

No ho sabem. Angela Merkel diu que li preocupa un efecte dòmino. Va comprovar que va ser negatiu per a Europa la velocitat amb què Irlanda va demanar el rescat, perquè es va transmetre inseguretat. Per això la cancellera dóna suport a Sócrates quan aquest assegura que se'n poden sortir sense el mecanisme europeu d'estabilitat. Els plans de rescat tampoc han millorat gaire la situació a Grècia i a Irlanda. A més, en el moment en què Lisboa demani ajuda, els mercats es tiraran a sobre d'Espanya. La prioritat ha de ser enfortir el govern econòmic europeu.

S'ha de promoure l'emigració dels aturats sense opcions a Portugal?

Ja està succeint, sobretot cap a Brasil però també cap a Angola, on hi ha 100.000 portuguesos. Als meus alumnes els dic que el seu futur depèn de la mobilitat, com passa als EUA. Que hi ha oportunitats a altres països.

stats