Publicitat
Publicitat

EL RELLEU DE DOMINIQUE STRAUSS-KAHN

El governador del Banc d'Israel té nacionalitat nord-americana i supera l'edat màxima per al càrrec

L'israelià Fischer se suma a la lluita per l'FMI

A la francesa Christine Lagarde, la favorita per substituir a Strauss-Kahn en la direcció de l'FMI, li ha sortit un adversari de primer nivell: el governador del Banc d'Israel, Stanley Fischer.

Nou candidat en la cursa per substituir a l'exdirector gerent del Fons Monetari Internacional (FMI) Dominique Strauss-Kahn, acusat d'agressió sexual. El governador del Banc d'Israel, Stanley Fischer, ha anunciat la seva candidatura al càrrec.

Sap que no ho tindrà fàcil. La candidata més ben posicionada és la ministra d'Economia francesa, Christine Lagarde, que dia a dia va sumant nous suports -ahir va ser el torn d'Indonèsia, d'Egipte i d'Emirats Àrabs Units- i és l'opció de consens dels països europeus. També explota les seves opcions el governador del Banc de Mèxic, Agustín Carstens, el candidat de les economies emergents (tot i que el Brasil i la Xina podrien triar Lagarde). En els últims dies s'han despenjat de la cursa el governador del Banc Central de Kazakhstan, Grigori Marchenko, i el ministre de Planificació de Sud-àfrica, Trevor Manuel.

Fischer va reconèixer a través d'un comunicat que hi ha "una oportunitat extraordinària i inesperada que potser no torni a sorgir" per dirigir l'FMI, tot i admetre que "és un procés complicat i malgrat les possibles barreres". Els principals esculls són l'edat -té 67 anys i els estatuts de l'FMI impedeixen cap nomenament a partir dels 65 anys- i la nacionalitat. Fischer, nascut a Zàmbia, és nord-americà i des de fa poc té també la nacionalitat israeliana. Hi ha una norma no escrita que diu que el director gerent de l'FMI no pot ser nord-americà, ja que aquest país ostenta tradicionalment la direcció del Banc Mundial.

Fischer és un economista de prestigi reconegut. Va liderar el departament d'Economia del Massachusetts Institute of Technology (MIT) i va dirigir la tesi de l'actual president de la Reserva Federal americana, Ben Bernanke. Fischer va ser assessor del govern dels EUA en el procés d'estabilització econòmica d'Israel, el 1985. Abans de ser nomenat governador del Banc d'Israel, Fischer va ser vicepresident del Banc Mundial (1988-1990), primer subdirector gerent de l'FMI (1994-2001) i vicepresident de Citigroup (2002-2005).

Des del 2005 és governador del Banc d'Israel. Va ser un dels primers banquers centrals a elevar els tipus d'interès després de l'esclat de la crisi financera i és conegut per la seva fermesa antiinflacionària. L'FMI anunciarà el seu nou mandatari a finals de mes.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT