NOU GOVERN LES MESURES
Crònica 31/12/2011

Llanos de Luna, nova delegada a Catalunya

La portaveu adjunta del PP al Parlament, María de Llanos de Luna, és la nova delegada del govern a Catalunya. De confiança de la líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, parla sempre castellà a la cambra.

Sara González
2 min
La nova delegada del govern espanyol a Catalunya, María de Llanos de Luna, fins ara diputada.

BARCELONALa portaveu adjunta del PP al Parlament, María de Llanos de Luna, va ser nomenada ahir delegada del govern espanyol a Catalunya. Dirigent de confiança de la líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, capitanejarà al territori carpetes com les d'administració tributària, policia i estrangeria.

Nascuda a Sevilla el 1960 i llicenciada en dret per la Universitat de Múrcia, Llanos de Luna s'ha significat per parlar sempre castellà com a diputada al Parlament. La dirigent popular, que anava de número 3 a les llistes del 28-N i que prendrà el relleu al socialista Joan Rangel, ja va ser subdelegada del govern a Barcelona entre el 2003 i el 2004, al costat de la llavors delegada Susanna Bouis (ara directora general de Funció Pública del govern d'Artur Mas). Al PP de Catalunya, forma part de la junta directiva i la comissió executiva i també és vicesecretària sectorial del partit a Barcelona. A més, ha ocupat diversos càrrecs en l'administració, entre els quals el de subdirectora de l'Institut Nacional de la Seguretat Social de Barcelona (1996-2003) i el d'assessora de la Tresoreria General de la Seguretat Social de la capital catalana.

Camacho volia a la delegació del govern una persona del seu estret cercle de confiança. Fonts populars asseguren que el líder del PP de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, s'havia postulat per al càrrec si finalment no aconsegueix pactar l'entrada al govern de Barcelona de Xavier Trias (CiU). Però Camacho s'ha decantat per Llanos de Luna, de manera que s'assegura un lideratge fort i visible per al PP barceloní si s'acaba consumant l'acord amb CiU.

Llanos de Luna deixarà l'escó del Parlament. El seu lloc l'ocuparà la número 14 de la llista del PP per Barcelona, la regidora del partit a l'Hospitalet de Llobregat Sonia Esplugas, que entre 1994 i 2006 va ser una de les peces claus del gabinet de comunicació del PP a Catalunya.

Del Suprem a la Fiscalia General

A més de la concreció dels noms dels nous delegats del govern en set comunitats autònomes, a més de Ceuta i Melilla, el consell de ministres també va designar fiscal general de l'Estat Eduardo Torres-Dulce, fins ara fiscal de sala del Tribunal Suprem i gran enemic del seu predecessor, Cándido Conde-Pumpido. També va ser nomenat el cap de l'estat major de Defensa, la principal autoritat militar, que serà l'almirall de l'armada Fernando García Sánchez, fins ara número dos de la marina. L'executiu també va anunciar que mantindrà totes les missions militars fora de l'Estat, amb l'Afganistan al capdavant.

Entre els secretaris d'estat, Íñigo Fernández de Mesa dirigirà la secretaria del Tresor i Política Financera, que haurà d'afrontar la desconfiança que pesa sobre el deute d'Espanya. La nova secretària de Pressupostos i Despesa és Marta Fernández Currás, fins ara consellera d'Hisenda de la Xunta de Galícia. I la mà dreta del ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, serà Ignacio Ulloa, fins ara lletrat del Tribunal Constitucional. El titular d'Interior va posar fi al comandament únic de Policia i Guàrdia Civil amb la designació d'un director general per a cada institució.

stats