LES DESCÀRREGUES, DESPRÉS DE LA BATALLA
Crònica 22/12/2010

Llei Sinde: i ara, què?

Tot continua com fins ara. Seran els jutges i no el ministeri de Cultura qui decideixi tancar una web de les que permeten descàrregues gratuïtes. És la conseqüència del fracàs de la llei Sinde, tombada al Congrés.

álvaro Martínez
2 min
La ministra espanyola de Cultura, Ángeles González-Sinde, arribant ahir al Congrés per a una votació que acabaria tombant el seu projecte de llei.

BarcelonaFins ara totes les causes obertes contra webs que enllaçaven pel·lícules o música han acabat en absolucions o s'han arxivat perquè les webs no contenen les descàrregues, sinó que només les enllacen. Era la realitat que volia canviar la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, amb la seva polèmica reforma legal. Suspens. Javier de la Cueva, advocat especialitzat en tecnologies de la informació i de la comunicació, contrari a la iniciativa, n'atribueix el fracàs a la "falta de qualitat professional" dels polítics que l'han promogut. "Han vist que no aconseguien guanyar els plets i han dit: «Doncs ens traiem els jutges de sobre!»", conclou.

És difícil saber les raons profundes que han portat els grups parlamentaris a votar-hi en contra, particularment CiU i PNB, en qui els defensors de la llei dipositaven les seves esperances. Al final només el PSOE va sumar a favor de la llei a la comissió d'Economia, però els seus 18 vots van ser derrotats pels 20 de tota l'oposició. "La ciutadania s'ha mogut molt, i la visibilitat d'internet és molt alta", diu De la Cueva. Els diputats també han rebut correus i trucades d'internautes organitzats per convèncer-los de quin havia de ser el sentit del seu vot. Però també hi ha hagut un nou tipus de protesta: les webs de diferents partits i institucions han patit sabotatges els darrers dies.

El fracàs de la llei Sinde no acabarà amb el debat sobre la regulació de les descàrregues. El redactat tenia l'aval de la Coalició de Creadors, l'organització que aplega diferents entitats de gestió, entre les quals hi ha la SGAE. Aldo Olcese, el president, va advertir dilluns: "Si el text és rebutjat -com finalment ha passat- la Coalició defensarà davant la UE l'adopció de normes més agressives i que afecten els usuaris". El text també comptava amb l'aval del govern dels EUA, que volia -segons una filtració de Wikileaks- "veure avançar la legislació" i confiava que les esmenes no l'acabessin debilitant.

stats