EL DEBAT SOBRE LA PROPIETAT INTEL·LECTUAL
Crònica 16/02/2011

Llei Sinde: ampli consens al Congrés i oposició a la xarxa

Les campanyes a les xarxes socials no han aconseguit convèncer els diputats que ahir van aprovar la norma per posar fi a les descàrregues sense autorització de continguts protegits per drets d'autor.

Miquel Codolar
2 min
Llei Sinde: ampli consens al Congrés i oposició a la xarxa

Madrid.El tancament de les pàgines web amb continguts que tenen drets d'autor ja no té marxa enrere. Les pressions als diputats, les amenaces en pàgines web, els nombrosos comentaris al Twitter i les màscares i els crits a la gala dels premis Goya no han servit per evitar que la majoria del Congrés aprovés ahir la normativa antidescàrregues. Ni les paraules del president de l'Acadèmia del Cinema, Álex de la Iglesia, que diumenge va descriure internet com "el futur del cinema" van impedir ahir els 323 vots a favor, pels 19 en contra i una abstenció.

I a partir d'ara què? Segons les previsions de la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, abans de l'estiu ja s'hauran tancat algunes webs. Això sempre que a partir d'ara es desenvolupi el reglament i es constitueixin les dues seccions de la Comissió de la Propietat Intel·lectual. Una farà la mediació i l'arbitratge i l'altra examinarà les denúncies.

Segons l'última redacció de la llei, l'autorització del jutge serà imprescindible: haurà d'acceptar o rebutjar la denúncia rebuda en un termini de 24 hores. Obtingut el permís judicial, les pàgines web estaran "obligades" a facilitar les dades necessàries per dur a terme la identificació. La comissió concedirà un termini de 48 hores perquè es puguin retirar els continguts voluntàriament o fer al·legacions. Passats aquests dos dies, en un termini d'entre dos i cinc dies més es presentaran les conclusions als interessats, i passats tres dies es dictarà la resolució. Serà en aquest moment quan es bloquejarà la web o es retiraran els continguts.

Durant el debat parlamentari, Josep Sánchez Llibre, de CiU, va defensar que el procés "no va en contra dels internautes sinó dels propietaris de webs que obtenen beneficis de continguts protegits". En canvi, el diputat d'ERC Joan Tardà va dir que la normativa és una evolució respecte a la filosofia de llei Corcuera de "patada a la web", i va assegurar que el text "respon exclusivament als interessos dels lobis americans i de les operadores, que seguiran ingressant grans fortunes a costa dels ciutadans".

La web no s'atura

No és habitual que una campanya massiva per internet acabi sense haver aconseguit el seu objectiu. Però així ha estat. Les xarxes socials han estat el principal escenari de les protestes en contra de la normativa. Totes les iniciatives han passat pel Twitter. El moment amb més piulades en contra de la norma, però, no va ser ahir, quan es va aprovar, sinó diumenge passat, durant la gala dels Goya, quan operacionsinde va arribar a ser trend topic a nivell mundial.

Una de les iniciatives que ahir van guanyar importància va ser la web Nolesvotes, que sumava al final del vespre un total de 118.000 usuaris únics i demanava no votar ni el PP, ni el PSOE ni CiU el 22 de maig perquè són els tres partits que han pactat la normativa. La web Noalaleysinde convidava a fer paraules amb el cognom de la ministra. I les protestes no s'aturen. La web de l'Acadèmia de Cinema d'Espanya va patir un nou atac i al tancament d'aquesta edició seguia sense funcionar.

stats