URBANISME
Crònica 15/02/2012

Lleida busca incentius per a una macrourbanització fantasma

De paradisíaca zona residencial a desert urbanitzat. La crisi ha convertit l'expansió del barri de Magraners en un gran espai fantasma de 55 hectàrees. L'Ajuntament busca incentius per a la zona.

Albert Lijarcio
2 min
Lleida busca incentius per a una macrourbanització fantasma

LLEIDA.La zona d'expansió del barri de Magraners de Lleida, coneguda popularment com Torre Salses, és un dels exemples de les conseqüències de la crisi del totxo dels últims anys. En aquesta urbanització de 55 hectàrees, construïda en el seu dia com una gran àrea residencial -la segona més important de la ciutat-, hi ha prevista l'edificació de 2.200 habitatges, dels quals 300 corresponen a cases unifamiliars. Avui dia, però, al Col·legi d'Arquitectes de Catalunya no hi ha arribat cap projecte, cosa que vol dir que, com a mínim, no es veurà cap obra en aquesta àrea fins al 2013.

Les dades de projectes visats per part dels arquitectes són un indicador de futur del sector, ja que aquest tràmit es pot allargar entre sis mesos i dotze mesos, als quals després cal afegir el temps de construcció, que és d'uns dos anys de mitjana. La presidenta del Col·legi d'Arquitectes a Lleida, Montserrat Giné, destaca les "greus repercussions" que tenen els promotors amb actius en aquesta zona de la ciutat. La urbanització de la zona va costar 15 milions d'euros, que van sufragar les empreses immobiliàries, i dos anys i mig després d'acabar les obres no han recuperat la inversió. Una de les empreses promotores -la que compta amb més terrenys en aquesta àrea- és CatalunyaCaixa Immobiliària, que encara no ha decidit de quina manera donarà sortida als solars de la seva propietat. El sostre edificable de la zona està definit per l'actual pla d'ordenació urbanística municipal (POUM), que caduca el 2015 i que impedeix incrementar la densitat constructiva. Per incentivar l'inici de noves promocions, des de l'Ajuntament de Lleida estan disposats a augmentar la superfície prevista inicialment, per acollir edificis d'oficines, comerços i negocis d'hostaleria.

La primera tinent d'alcalde, Marta Camps, assegura: "S'han fet totes les modificacions que ens han demanat els promotors", que passen per poder construir habitatges més petits i de protecció oficial. Tot i així, la també regidora d'Urbanisme de la Paeria deixa clar que encara és aviat per valorar un possible increment de la densitat de construcció a la zona: "Es veurà en el marc de la redacció del nou POUM, que tot just s'inicia".

Canvi de paradigma

Precisament des de l'Associació de Promotors i Constructors d'Edificis de Lleida tenen clar que el model de casa unifamiliar ja no tornarà a funcionar com anys enrere. Tot i la paralització constructiva, que fins ara no ha permès desenvolupar Torre Salses, el president de l'Associació de Veïns dels Magraners, Antonio Águila, creu que la zona d'expansió -que duplicarà la superfície del barri- serà molt atractiva a llarg termini, sobretot per la seva situació privilegiada, "a la vegada dins i fora de la ciutat". En aquest sentit, Águila afirma que "es corregeix un dèficit d'habitatges de fa molts anys" perquè, des que van arribar els primers veïns al barri, fa mig segle, només hi ha hagut un creixement de població de 400 persones.

stats