ESCÀNDOL INTERNACIONAL
Crònica 20/05/2011

Llibertat sota fiança per a Strauss-Kahn

La dona d'Strauss-Kahn va pagar ahir un milió de dòlars per aconseguir-ne l'arrest domiciliari a Nova York. Tot i això, va ser imputat formalment d'abús sexual i la pròxima audiència serà el 6 de juny.

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Llibertat sota fiança per a Strauss-Kahn

Dominique Strauss-Kahn, ja exdirector gerent del Fons Monetari Internacional -del qual va dimitir ahir-, està en llibertat sota fiança després que la seva dona pagués la quantitat d'un milió de dòlars i en diposités cinc més perquè pugui viure sota arrest domiciliari. Ho va decidir ahir el jutge d'un tribunal de Manhattan després que Strauss-Kahn fos imputat formalment d'agressió sexual, segrest i temptativa de violació d'una cambrera de 32 anys, dissabte, a l'Hotel Sofitel de la Gran Poma. A partir d'avui, que serà formalitzada la decisió, viurà en una propietat seva a Nova York, amb un braçalet que controlarà els seus moviments, unes càmeres que el vigilaran les 24 hores i un guàrdia armat. Tot plegat per evitar un intent de fugida dels Estats Units.

El líder francès va arribar puntualment a l'audiència després d'haver passat quatre dies aïllat al gran complex penitenciari de Rikers Island per una ordre de detenció preventiva per presumptament haver violat una noia. Minuts abans de l'inici de la vista van arribar la seva dona, Anne Sinclair, i la seva filla, perseguides pels centenars de periodistes que seguien el procés que se celebrava per aconseguir la llibertat sota fiança. La defensa d'Strauss-Kahn va reiterar la innocència del seu client i va clamar que es tracta d'una persona "honorable" que mai hauria fet una cosa com la que se li imputa. Un dels advocats, William Taylor, va dir abans d'entrar al tribunal que el seu client es trobava "optimista i amb bona salut" i que esperaven "guanyar la seva llibertat avui o demà, o com a molt tard la setmana que ve". De fet, la defensa ja havia aconseguit precipitar la vista un dia i treure el seu client d'una cel·la de 14 metres quadrats d'una illa presó de Nova York. Tot i això, encara hi ha passat aquesta nit, perquè la sortida es formalitzarà avui.

Tot i la decisió, la Fiscalia va argumentar en tot moment que posar Strauss-Kahn en llibertat sota fiança era un perill, perquè "té bones raons per fugir". Segons el fiscal que porta el cas, l'exdirigent de l'FMI disposa de "mitjans personals, polítics i financers per marxar", i va afegir: "És una personalitat internacional que gaudeix d'una clara influència a tot el món". També va voler recordar que la propietat en què viurà no és seva, sinó de la seva dona, i que "França no extradeix els seus residents". Si fos així, la dona del líder socialista perdria un dipòsit de cinc milions de dòlars.

La decisió arribava unes hores més tard que Dominique Strauss-Kahn presentés una carta de dimissió del Fons Monetari Internacional en què deixava per escrit la seva presumpta innocència. "Objecto amb totes les meves forces de les al·legacions que m'heu fet en contra -va escriure-, i ara vull dirigir totes les meves forces, com també tot el meu temps i tota l'energia, a demostrar la meva innocència".

Ho haurà de fer des de l'apartament que ha llogat la seva dona a Manhattan, i on només preparar tot el sistema de seguretat necessari per aconseguir que estigui controlat les 24 hores ja costa 200.000 dòlars.

Més detalls sobre l'escàndol

A mesura que avancen les hores i a l'espera de la deliberació del jurat popular que s'ha de reunir avui amb les proves i els testimonis, afloren més detalls sobre el cas. Un presumpte germà de la víctima va reiterar ahir a un grup de periodistes que la dona no sabia que es tractava d'una persona poderosa. D'altra banda, segons el diari francès Le Point, una hostessa del vol en què van detenir Strauss-Kahn assegura que li va dir "quin cul!". També s'hauria tallat la cobertura a l'avió per evitar que l'avisessin de la detenció.

stats