JUDICI A LA CORRUPCIÓ
Crònica 31/07/2011

Llibertat sense fiança per als condemnats del cas Hisenda

E.f.
2 min
Llibertat sense fiança per als condemnats del cas Hisenda

Barcelona.El jutge va decretar ahir llibertat sense fiança per a la cúpula del cas Hisenda i va ordenar la retirada dels passaports a tots els exinspectors corruptes, que hauran de passar pel jutjat cada quinze dies mentre no es resolguin els recursos que presentarà la seva defensa després de ser condemnats dijous a penes de presó de fins a tretze anys.

Pel que fa a l'expresident del FC Barcelona, Josep Lluís Núñez, i el seu fill, la secció novena de l'Audiència sí que va estimar la petició de la fiscalia i també van quedar en llibertat sense fiança, amb retirada del passaport i amb l'obligació de passar pel jutjat cada dues setmanes. La pena a què s'enfronten els dos directius de Núñez i Navarro per la seva implicació en la trama de relacions corruptes entre inspectors d'Hisenda i empresaris és de sis anys de presó.

La fiscalia basava la seva petició de presó per a la cúpula d'inspectors en el risc de fuga tant de l'excap d'Inspecció d'Hisenda de Catalunya, Josep Maria Huguet, condemnat a tretze anys, com dels exinspectors Manuel Abella, amb una condemna d'onze anys, i Álvaro Pernas, sobre qui pesen nou anys. El fiscal havia al·legat que alguns tenen interessos econòmics a l'estranger que els podrien temptar a abandonar l'Estat. Per al també exinspector Roger Bergua i l'empresari i advocat Juan José Folchi, demanava presó amb fiances de 50.000 i 300.000 euros, respectivament, tot i que el jutge no va estimar aquesta proposta i també van quedar lliures a l'espera del resultat del recurs al Suprem. Bergua està condemnat a nou anys de presó i Folchi, a set.

Els recursos anunciats per les defenses de tots els acusats són els que els allunyen, de moment, de la presó, a l'espera que el Tribunal Suprem els acabi resolent. Les condemnes superiors a dos anys comporten l'ingrés a la presó per als casos que no tenen condemnes anteriors.

Un cas per a la història

El cas Hisenda, destapat fa tretze anys, és un dels escàndols més sonats en què s'ha vist implicada Hisenda a Espanya. La trama, teixida a Catalunya durant la dècada dels 90, va esquitxar responsables de la cúpula inspectora, funcionaris, advocats i empresaris a qui beneficiaven fent els ulls grossos en inspeccions a canvi de sucosos suborns.

Esclarir el funcionament i el grau d'implicació dels setze acusats (l'exempresari Javier de la Rosa i un altre imputat han quedat absolts) ha estat una de les tasques més difícils que ha assumit l'Audiència de Barcelona. El judici, que va començar el setembre del 2009, va durar la xifra rècord de tretze mesos i van a les 500 hores de vista i el testimoni de 295 persones i 47 informes pericials. La documentació que ha generat es guarda en 112 volums guardats en 290 capses.

stats