GUERRA CONTRA GADDAFI
Crònica 21/03/2011

La Lliga Àrab condemna els bombardejos sobre Líbia

El tan desitjat suport àrab i africà a la intervenció de la coalició de França, Gran Bretanya i els Estats Units sobre Líbia es va esvair ahir. La Lliga Àrab i la Unió Africana es van desmarcar dels atacs.

Albert Garcia
2 min
La Lliga Àrab condemna Els bombardejos sobre Líbia

Corresponsal al CaireEl secretari general de la Lliga Àrab, Amr Mussa, va criticar ahir durament els bombardejos de la coalició internacional contra el règim de Gaddafi, en considerar que "el que està passant a Líbia difereix de l'objectiu d'una zona d'exclusió".

"El que nosaltres volem és protegir els civils, no que els bombardegin", va declarar diumenge Amr Mussa als periodistes al Caire. El mandatari egipci es va expressar així després de participar dissabte a la reunió internacional convocada a París pel president francès, Nicolas Sarkozy, per parlar sobre la missió internacional al país nord-africà. Ahir a la tarda, Mussa va convocar una reunió d'emergència de l'organització per discutir la situació a Líbia i va demanar un informe detallat del bombardeig, "que ja ha causat la mort i ferides a molts civils", va afirmar.

Les crítiques de Mussa se sumen a les del Comitè de la Unió Àrab, que ja va instar dissabte al "cessament immediat de totes les hostilitats". Després d'una reunió de quatre hores dels caps d'estat de la Unió a Nouakchott (Mauritània), els membres del Comitè van demanar "moderació" a la comunitat internacional per evitar "greus conseqüències humanitàries".

La intervenció militar iniciada dissabte pels Estats Units, el Regne Unit i França contra les tropes del coronel Muammar al-Gaddafi ha posat de manifest la divergència d'opinions sobre la crisi de Líbia entre els països àrabs. Mentre Mussa feia aquestes declaracions, quatre avions qatarians se sumaven ahir a la intervenció militar. "Creiem que els països àrabs han de donar suport a aquesta acció. La situació és intolerable", afirmava ahir el primer ministre de Qatar, Hamad bin Jassim al-Thani.

La condemna de Mussa arriba tot just una setmana després que el Consell Ministerial de la Lliga Àrab es mostrés favorable a la creació d'una zona d'exclusió aèria sobre Líbia com una mesura per frenar els bombardejos contra la població civil. El suport de l'organització panàrab va ser clau perquè el Consell de Seguretat de l'ONU aprovés "totes les mesures necessàries" per protegir les àrees civils a Líbia. La resolució es va aprovar amb 10 vots a favor, cap en contra i 5 abstencions, entre elles les de la Xina i Rússia, membres permanents del Consell de Seguretat i amb dret a veto.

Condemna inicial

La Lliga Àrab, que reuneix més de vint països del Nord d'Àfrica i el Pròxim Orient, ja s'havia posicionat respecte de la crisi líbia a principis de març, i havia exigit "el cessament immediat de qualsevol mena de violència" i condemnat durament les represàlies del règim de Muammar al-Gaddafi contra el poble libi, titllant-les d'"inacceptables i injustificables". Tot i això, Mussa condemnava ahir durament la intervenció de les forces occidentals en entendre que han excedit el mandat aprovat pel Consell de Seguretat de l'ONU.

Mussa va presentar la seva dimissió oficial com a secretari de la Lliga Àrab l'1 de març per presentar-se com a candidat a la presidència d'Egipte, però seguirà en el càrrec fins que es nomeni un successor oficial. Mussa presideix la Lliga Àrab des del 2001. Entre el 1991 i el 2001 va ser ministre d'Exteriors del govern de Mubàrak.

stats