MÉS PRESSIÓ CONTRA BAIXAR AL-ASSAD
Crònica 13/02/2012

La Lliga Àrab demana a l'ONU que enviï cascos blaus a Síria

L'espiral diplomàtica contra el règim de Baixar al-Assad continua. La Lliga Àrab no vol callar després del veto rus i xinès a l'ONU i va fer ahir una proposta agosarada però poc factible: enviar cascos blaus.

Ricard G. Samaranch
2 min
La Lliga Àrab demana a l'ONU que enviï cascos blaus a Síria

EL CAIREDesprés del veto de Rússia i la Xina al Consell de Seguretat de l'ONU pel seu pla de transició a Síria, la Lliga Àrab va presentar ahir una nova proposta: enviar una força de manteniment de la pau integrada per cascos blaus i soldats dels països àrabs. D'acord amb el comunicat oficial, la missió tindria com a objectiu "verificar el compliment d'un alto el foc" prèviament acordat entre el règim i l'oposició. L'organització panàrab també va aprovar intensificar el seu règim de sancions econòmiques, així com l'aïllament diplomàtic a Damasc, instant els seus estats membres a retirar el seus ambaixadors del país àrab. El pròxim pas és l'Assemblea General de l'ONU, en què no hi ha dret a veto.

Aquesta última mesura ja va ser adoptada de manera coordinada la setmana passada per part dels països del Consell de Cooperació del Golf, que amb l'Aràbia Saudita al capdavant han liderat l'ofensiva diplomàtica per proposar la dimissió de Baixar al-Assad com a solució a la crisi. Líbia i Tunísia van anunciar que seguirien els seus passos, cosa que va provocar una reacció immediata de Damasc, que els va donar dissabte 72 hores per retirar tot el seu personal diplomàtic del país.

La Lliga Àrab també va decidir suspendre de manera definitiva la seva missió d'observadors a Síria, que havia congelat el 28 de gener a causa de l'augment de la violència. Abans que la decisió fos oficial, el cap de la missió, el general sudanès Mohamed al-Dabi, va anunciar la seva dimissió acusant l'organització d'esbiaixament. "No treballaré ni una sola vegada més en el marc de la Lliga Àrab. He desenvolupat la meva feina amb una integritat plena, però no ho tornaré a fer perquè aquí la situació és esbiaixada", va declarar a l'agència Reuters el controvertit general, acusat per les organitzacions de drets humans de ser responsable de matances a Darfur.

Contactes amb l'oposició

La Lliga finalment no va donar llum verda a la proposta de reconèixer oficialment el Consell Nacional Sirià com a representant legítim. Ara bé, els cancellers sí que es van comprometre a "obrir canals de comunicació amb l'oposició siriana, i facilitar-li totes les formes de suport polític i financer".

Per fer-se efectiva, la proposta de crear una força de pau conjunta amb l'ONU haurà de comptar amb l'aprovació del Consell de Seguretat, la qual cosa sembla poc probable. Sobretot després que el govern sirià reaccionés ahir expressant un rebuig "categòric" a les decisions preses per la Lliga Àrab, i acusant "d'histèria" alguns dels seus membres. Tant la Xina com Rússia, tradicional aliada de Damasc, són reticents a qualsevol mesura que comprometi la sobirania nacional de Síria, i podrien tornar a exercir el veto.

La reunió de la Lliga va coincidir amb la publicació al diari israelià Haaretz de fragments de dos documents que provarien que l'Iran ha ajudat Damasc a esquivar les sancions econòmiques de la comunitat internacional. A més, Teheran hauria atorgat al seu gran aliat regional prop de 1.000 milions d'euros per poder fer front a la caiguda d'ingressos derivada de les sancions.

stats