CRISI POLÍTICA A SÍRIA
Crònica 23/01/2012

La Lliga Àrab insta Al-Assad a abandonar el poder

La Lliga Àrab crida el president sirià Baixar al-Assad a abandonar el poder i a crear un govern d'unitat nacional. És el full de ruta que durà al Consell de Seguretat de l'ONU, al qual demana col·laboració.

Ricard G. Samaranch
2 min
La reunió dels ministres d'Afers Estrangers de la Lliga Àrab va ser llarga i tensa.

EL CAIRELa Lliga Àrab va obrir ahir la porta a una sortida al president de Síria, Baixar al-Assad, i li va demanar que transfereixi els seus poders al vicepresident i que formi un govern d'unitat nacional que dirigeixi el país cap a unes eleccions lliures.

En una solució molt semblant a la que el Consell de Cooperació del Golf va proposar per al Iemen -i que ja ha suposat la renúncia de facto del president Ali Abdul·lah Sàleh-, els països àrabs van presentar un complet full de ruta per acabar amb la crisi a Síria.

El comunicat presentat per la Lliga Àrab va proposar de manera inesperada un pla que facilités l'inici d'un diàleg entre l'oposició i el govern en el marge de dues setmanes, de cara a formar un nou executiu d'unitat nacional.

Aquest govern, que hauria d'estar constituït d'aquí dos mesos, estaria dirigit per una persona de consens, i la seva missió seria aplicar el pla i preparar les eleccions parlamentàries i presidencials sota una supervisió àrab i internacional.

El pla també preveu que el futur govern designi una comissió que s'encarregui de redactar una nova Constitució, que seria aprovada en referèndum. Una nova llei electoral hauria d'elaborar-se en sis mesos i després es convocarien eleccions presidencials. Posteriorment, el referèndum constitucional i, finalment, eleccions legislatives.

Reticències entre els membres

El pla va comptar amb les reserves expressades per Algèria, mentre que el Líban es va desvincular des de l'inici de qualsevol decisió.

Segons el cap de la diplomàcia de Qatar, Hamad bin Jassim bin Jaber al-Zani, la Lliga Àrab portarà al Consell de Seguretat de l'ONU aquest full de ruta i demanarà formalment a l'organisme que adopti el pla com a via de solució per a la crisi.

"Informarem l'ONU de totes les resolucions de la Lliga Àrab per obtenir la seva aprovació", va dir el primer ministre de Qatar, Hamad bin Jassim. Després de discutir l'informe del màxim responsable de l'organització panaràbiga, el general sudanès Mohamed al-Dabi, la Lliga Àrab també va decidir ampliar el nombre d'observadors i prolongar un mes la missió.

Les decisions representen un compromís de mínims davant les serioses discrepàncies entre els seus membres sobre com abordar la crisi. Abans de començar la decisiva trobada, el secretari general de l'organisme, l'egipci Nabil al-Arabi, va reconèixer que Síria no ha complert el compromís d'aturar la repressió, però va argumentar que la missió era beneficiosa. "La presència dels observadors va proporcionar seguretat als partits de l'oposició, que van incrementar el nombre de protestes pacífiques a les àrees on hi havia observadors", va afirmar.

L'oposició, satisfeta amb el pla

El president de la principal organització opositora siriana a l'exili, el Consell Nacional de Síria, Burhan Ghaliun, va felicitar-se ahir pel pla proposat per la Lliga Àrab i va assegurar que és un reconeixement de la lluita per un canvi democràtic. "La decisió demostra el gran impacte que ha tingut la lluita del poble sirià en l'opinió pública àrab i internacional", va dir en una roda de premsa al Caire.

Mentre es deliberava al Caire, a Síria continuava el degoteig de víctimes. En concret, ahir van morir 60 persones, la majoria a la regió d'Idlib.

stats