Comerç il·legal
Crònica 15/07/2011

Lluita contra el frau

1 min
Lluita contra el frau

Important augment de les falsificacions xineses. Les fronteres de la UE van interceptar l'any passat un total de 87,7 milions d'articles falsificats provinents d'aquest país, que representen un 84,9% del total de productes falsos confiscats pels agents duaners europeus, des de cigarrets fins a telèfons d'última generació. Això suposa un augment substancial, ja que el 2009 els béns falsos procedents de la Xina van suposar un 64% del total detectat. Un informe sobre propietat intel·lectual presentat ahir per la Comissió Europea posa de relleu l'enorme volum de béns falsos que entren a Europa, la majoria dels quals des de la Xina o des de Hong Kong, territori semiindependent associat al gegant asiàtic.

Aquestes dades arriben un any després de l'entrada en vigor d'un acord comercial entre la UE i la Xina. "Hem de pressionar les autoritats xineses perquè prenguin més mesures", va declarar el comissari europeu de Fiscalitat, Algirdas Semeta. Tot i així, va considerar que "és difícil esperar resultats" en tan poc temps. L'Índia, Tailàndia i Turquia van ser alguns dels altres països d'origen de les falsificacions. Un altre aspecte a destacar és l'increment de les confiscacions d'articles enviats per correu ordinari, un fet que el comissari va atribuir a un augment de les compres per internet.

Grècia, Itàlia i Espanya van ser els tres estats on es van detectar més productes falsos, encara que els més actius a l'hora de trobar casos d'importacions de béns falsificats van ser Alemanya i el Regne Unit. En concret, Espanya va experimentar un fort augment, del 185%, en el nombre d'articles confiscats a les seves fronteres.

stats