Publicitat
Publicitat

Escenari ultra

Seguidors d'extrema dreta alemanys es veuen burlats per una campanya de samarretes

Lluita contra els neonazis

Els partits neonazis alemanys NPD i DVU cada cop perden més membres. En canvi, les autoritats han comprovat que la ultradreta ha reforçat la seva presència per internet i que arriba a un públic cada cop més ampli. L'extremisme adopta noves formes. I la manera de combatre'l, també. Aquests dies una campanya de l'organització alemanya Exit, que ajuda joves a sortir de l'escena radical, està rebent elogis fins i tot dels mateixos neonazis, alguns dels quals s'han quedat amb un pam de nas amb la iniciativa dels activistes. El cop d'efecte han estat unes samarretes que Exit va distribuir dissabte a Gera, Turíngia, en un concert de rock ultra.

Les samarretes es van batejar com a troianes . A primer cop d'ull tenien impresa una calavera i el missatge: "Rebels durs. Nacionals i Lliures". 250 neonazis es van endur cofois la samarreta a casa. Però quan l'han posat a la rentadora, sorpresa: el missatge original es destenyeix i n'apareix un de secret: "El que pot fer la teva samarreta, també ho pots fer tu". Sota aquest motiu hi ha el web d'Exit amb un text informatiu: "T'ajudem a esborrar-te del l'extrema dreta". Tot i el seu empipament, membres neonazis no han deixat de reconèixer en els seus fòrums l'originalitat de la iniciativa.

"Hem buscat nous mètodes per enfrontar-nos a l'escena d'extrema dreta de manera creativa i divertida. Tothom sap bloquejar una manifestació nazi. Però nosaltres volem influir directament en l'escena. La manera en què els neonazis busquen captar simpatitzants canvia contínuament i hem de reaccionar i ocupar-nos d'ells també d'una altra manera", justifica un membre anònim d'Exit. "Encara tenim una o dues idees secretes més per guanyar terreny a la ultradreta", postula mentre raona que tot i que l'eficàcia de les samarretes no és immediata "segur que si algú vol sortir de l'escena neonazi es recordarà de nosaltres".

Anualment, entre 40 i 50 persones sol·liciten l'ajut d'Exit. L'Oficina Federal per a la Protecció de la Constitució, que actua com un servei d'intel·ligència a Alemanya, remarca que, tot i que hi ha un descens del nombre de membres dels legalitzats partits ultradretans de l'NPD i DVU, hi ha un augment del nombre de neonazis violents. Si l'any passat els simpatitzants d'extrema dreta preparats per cometre violència eren 5.000, ara en són 600 més. El nombre total d'ultradretans a Alemanya és aproximadament de 25.000. Amb tot, l'NPD té representació parlamentària als lands de Saxònia i Mecklenburg-Pomerània Occidental.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT